Rode: Ne kritikujemo Uredbu CBK, već način primene, nije vreme za eskalaciju, već za dijalog

Jorn Rode
Foto: RTV Dukađini

Izvor: RTV Dukađini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Zemlje Kvinte ne kritikuju novu uredbu Centralne banke Kosova, koja se odnosi na zabranu dinara, već način na koji je sprovedena, kaže ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rohde (Jörn Rohde).

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode je u intervjuu u emisiji „Pet“, na RTV Dukađini, rekao da nije trebalo da se radi kako je urađeno.

Prema njegovim rečima, potrebni su dodatni razgovori i zahtevi.

To je usled toga da ne bi trebalo da dođe do eskalacije situacije jer, prema njegovim rečima, to nije put kojim treba ići.

„Ovo je urađeno na način na koji nije trebalo. Ljude pre svega treba informisati i mi ne kritikujemo uredbu, već način na koji je sprovedena. Ljudi nisu informisani i uplašeni su, posebno u osetljivom okruženju koje imamo. Imamo dijalog, imamo razgovore, nema potrebe za dodatnim zahtevima i dodatne tenzije ne treba da eskaliraju i ovo nije način na koji treba da postupamo“, rekao je on.

Za Rodea, jedan od načina da se ovo pitanje reši je rasprava između dve centralne banke.

„Uvek pričamo o evropskim standardima i dobro upravljanje je evropski standard, a to znači zbližavanje ljudi. Dinar je već neko vreme problem, a Srbija takođe treba da se angažuje oko pitanja Kosova i transfera evra i trebalo bi da postoji način da se ovo reši. Možda bi dve centralne banke trebalo da razgovaraju između sebe i u okviru dijaloga i to je platforma, uvek imate bilateralne načine da birate pitanja kao što smo rešili registarske tablice automobila, pitanje struje i drugo“, dodao je ambasador Rode.

Rode je optimista da će kompromis i racionalnost prevladati, ali takođe naglašava da nije vreme za eskalaciju.

Ističe potrebu za dijalogom.

„Optimista sam i nadam se da će prevladati kompromis i racionalnost i Vlada je rekla da se ništa neće desiti, ali za nas još nije jasno koliko će to trajati. Uvereni smo da je reč o tehničkom pitanju i tako ćemo ga i tretirati. Dobro je da imamo jasne instrukcije, jasne rokove, šta će biti i kada i tada će javnost biti bolje obaveštena. Kada sam pročitao u novinama da će Srbi održati demonstracije, blokirati puteve, ovo je tenzija. Nije nam potrebno vreme za eskalaciju, već nam je potreban dijalog”, dodao je on.

Zijade zabrinuto prati primenu uredbe CBK

Lajčak „pažljivo prati“ dešavanja u vezi sa Uredbom CBK

Kurti sa ambasadorima o Uredbi: Nije onako kako BG prikazuje, CBK spremna da sarađuje…

Hovenijer: Potrebno vreme da se u obzir uzmu stvarnost i zabrinutost srpske zajednice zbog…

Rode: Jednostrane mere samo dolivaju ulje na vatru, suprotne od smanjenja tenzija

I OEBS reagovao, poručuju da „zaštita dobrobiti pogođenih zajednica“ treba da bude prioritet pre sprovođenja—

EU zabrinuta zbog „iznenadnog zatvaranja“ srpskih institucija na Kosovu, pozivaju na „izbegavanje jednostranih akcija“

SAD zabrinute zbog poteza Prištine: Nepotrebno podižu etničke tenzije, negativno utiču na Srbe i…


Dimitrijević: Vlast u Prištini ruši jedan od poslednjih pozitivnih primera suživota

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.