Zijade zabrinuto prati primenu uredbe CBK

Zijade šefica UNMIK
FOTO: media.un.org

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, pridružila se svojim kolegama diplomatama u najnovijem talasu izražavanja zabrinutosti zbog načina na koji se sprovodi najnovija uredba CBK o valuti.

Poručila je da sa ozbiljnom zabrinutošću prati nedavna dešavanja koja utiču na ekonomska i socijalna prava Srba na Kosovu, kao i drugih nevećinskih zajednica.

Šefica UNMIK-a je pozvala i da se o nerešenim pitanjima raspravlja u okviru dijaloga koji vodi ka Evropskoj uniji, uključujuči odgovarajuće vreme koje će omogućiti efikasnu komunikaciju i adekvatan kontakt sa pogođenim zajednicama unapred.

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Zijade je podsetila i na nepokolebljivu posvećenost UNMIK-a poštovanju i zaštiti ljudskih prava za sve zajednice, uključujući princip jednakosti i nediskriminacije, koji je jedan od stubova kosovskog okvira ljudskih prava.

Podsetimo, šefica UNMIK-a, boravila je krajem januara u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Tada se sastala se sa predstavnicima političkog i civilnog društva iz srpske zajednice sa kojima je razgovarala o političkim, bezbednosnim i ekonomskim dešavanjima.

Sagovornici su sa Zijade podelili svoje zabrinutosti, a posebno u vezi sa nedavnom odlukom Centralne banke Kosova o korišćenju dinara.

Predvođeni predsednikom ove strane, Zlatanom Elekom, čelnici Srpskle liste su na sastanku ukazali na seriju, kako navode, „jednostranih antisrpskih odluka režima u Prištini kojima se ugrožava opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Zijade je, sa druge strane, ponovila posvećenost UNMIK-a da pomogne da se premosti jaz između nevećinskih zajednica i relevantnih institucija.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.