Safe Journalists osudio, privođenje novinara od strane policije pritisak na njihov rad i na slobodu izražavanja

SAFE Journalists

I danas su brojne reakcije posle privođenja urednice KoSSev portala, Tatjane Lazarević. Nakon više novinarskih udruženja i civilnih organizacija večeras se oglasila i regionalna platforma „Safe Journalists“ osuđujući jučerašnji događaj.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara koja broji više od 8,200 članova i članica, snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala KoSSev od strane Kosovske policije.

U subotu, pozivajući se na odluku kosovske Vlade o restrikciji kretanja posle 12 časova, koja ne važi za novinare, i uprkos tome što je pokazala dve press kartice, Lazarević je privedena u policijsku stanicu gde je ispitana i, nakon toga, puštena. U izjavi za Regionalnu platformu Tatjana Lazarević je potvrdila privođenje i objasnila da je bila na putu do Zdravstvenog centra Zvečan, kao i ranije, kako bi napravila prilog.

„Policijska kola su prošla pored mene polako tri puta pre nego što su se jedna zaustavila. Mislila sam, svi se znamo, malo je mesto. Dala sam svoje dve pres kartice kao što sam i ranije činila. Međutim, ovog puta policija je odlučila da me privede uprkos činjenici da nisam prekršila nijednu zdravstvenu meru koja važi“, rekla je Tatjana Lazarević – ono što me brine je da me je novinarka jednog onlajn medija kontaktirala da proveri priču upravo dok se ovo dešavalo.“

KoSSev je objavio da su fotografije na kojima se vidi Tatjana Lazarević kako razgovara sa policajcima neposredno pre privođenja objavljene vrlo brzo na istom portalu. Tatjana Lazarević tvrdi da na putu, pored nje i policije, nije bilo nikog vidljivog što navodi na to da se fotograf krio. Ovo samo pojačava sumnje KoSSeva da je incident još jedan od pritisaka koje trpi ovaj portal. Nekoliko dana ranije, KoSSev je kritikovan zbog emitovanja javne pres konferencije o pandemiji COVID-19 i žalio sa na diskriminaciju i da redakcija nije informasana o vremenu i mestu pres konferencija.

Podsećamo, ovo je mera kosovske vlade kojom se navodi da je novinarima dozvoljeno kretanje ukoliko izveštavaju o pandemiji koronavirusa i ukoliko sa sobom imaju pres karticu, a o čemu smo izvestitli odmah nakon njenog stupanja na snagu.

Mera kosovske vlade koja se ne odnosi na novinare
FOTO: Printscreen

„Sprečavanje novinara na zadatku poput arbitrarnog zaustavljanja od strane policije, privođenja ili ometanje pristupa javnim događajima je pritisak, ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja i na pravo da budemo informisani. Ovo je, takođe, u suprotnosti sa Ustavom Kosova i zakonima naše države kao i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima“, rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsednica Odbora Udruženja novinara Kosova – „Ne postoji odluka niti mera koja ograničava slobodu kretanja novinara na zadatku u vreme COVID-19. Udruženje je već tražilo objašnjenje o ovom incidentu od nadležnih institucija“.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara se pridružuje svom članu, Udruženju novinara Kosova u zahtevu za hitnim objašnjenjem u vezi sa incidentom i poziva institucije Kosova da obezbede pravo novinara na rad u vreme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim pres konferencijama. U isto vreme, pozivamo medijske profesionalce na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mere, u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, kamermani, foto-reporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu sa uputstvima i sa sobom stalno nose pres kartice.

Safe Journalists

Urednica našeg portala privedena je juče u ranim popodnevnim satima na putu Kosovska Mitrovica – Zvečan zbog, kako joj je rečeno, kršenja mere zabrane kretanja. Više o tome, konferenciji kriznog štaba, ali i o osudama novinarskih udruženja i većeg broja civilnih organizacija čitajte u:

Urednica portala KoSSev privedena na novinarskom zadatku

Lazarević o privođenju: Liči mi na klasičnu tabloidnu sačekušu, sumnjala sam

Predstavnik OEBS-a iz Beča: Zabrinut zbog pritiska na KoSSev portal i urednicu

Udruženje novinara Kosova (AGK) osudilo postupanje policije prema urednici KoSSev portala

SNF: Napad na KoSSev – još jedan u nizu pokušaja „disciplinovanja“ medija

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Civilno društvo osudilo privođenje Tatjane Lazarević i traži razjašnjenje okolnosti od PIK-a

NUNS: Novi neosnovani napadi na redakciju portala KoSSev

Helt: Ne raspravlja se o podjednakom pristupu medijima kada je u pitanju obaveštavanje o COVID-u, reagovao i ECSMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.