NUNS: Novi neosnovani napadi na redakciju portala KoSSev

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo novi napad vlasti Kosovske Mitrovice na portal KoSSev i pruža punu podršku redakciji u daljem profesionalnom radu po kom su svih godina unazad bili prepoznati.

Predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice, Aleksandar Spirić, prozvao je portal KoSSev što je uživo na društvenim mrežama prenosio prethodnu zvaničnu konferenciju za medije ovog organa, i uz to optužio redakciju da se ne bavi borbom protiv virusa i da unosi nestabilnost u vreme pandemije političkim pitanjima koja odgovaraju vlasti u Prištini.

Zabrinjava neznanje čelnika Kosovske Mitrovice da su konferencije za medije javni događaji i da se mogu prenositi uživo, a plaši potpuno neosnovano i zlonamerno optuživanje novinara da sabotiraju borbu protiv širenja zaraze i da su eksponenti politike vlasti Kosova. Takve izjave su izuzetno opasne i u velikoj meri ugrožavaju bezbednost svih u redakciji KoSSeva i njihovih porodica.

Novinari i urednica Tatjana Lazarević od prvog dana rada portala KoSSev žive i rade u vanrednim okolnostima i bili su meta fizičkih i verbalnih napada – od oružanog napada na prostorije i paljenja automobila, do hakerskih ataka na sajt i neprestanog targetiranja od strane političkih moćnika. Nažalost ni u vreme pandemije nisu pošteđeni opasnih prozivki samo zbog činjenice da novinarski posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu.

NUNS će ove pritiske uneti u bazu napada na novinare i o njima obavestiti međunarodne novinarske asocijacije i organizacije.

Predstavnike vlasti ponovo pozivamo da se uzdrže od prenagljenih reakcija, neosnovanih prijava, javnog iznošenja optužbi i opasnih izjava koje mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti svih novinara.

KoSSev: Poziv za konferenciju za štampu našem portalu nije stigao ni danas, a podnevni termin koji je nedavno najavljen kao novi uobičajeni temin promenjen je. KoSSev nije bio obavešten, a ujedno ni u prilici da zbog promene termina izveštava sa ovog događaja i da u interesu javnosti postavlja pitanja.

KoSSev još jednom poziva nosioce vlasti na Severu, u kosovskom i srpskom sistemu, da počnu da pozivaju redakciju KoSSeva na javne događaje, kao što to čine sa ostalim medijskim redakcijama a u osnovnom interesu javnosti, naročito u vanrednoj situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa kada javnost iskazuje najveću potrebu za pravovremenim i tačnim informacijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.