UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozivaju na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Kosovskoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja urednice KoSSev portala Tatjane Lazarević.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da je ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da po odluci vlasti u Prištini za novinare na Kosovu ne važi mera ograničenog kretanja, ako izveštavaju sa terena o situaciji u vezi sa koronavirusom.

UNS i UNS na Kosovu su zabrinuti zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanje i izveštavanje u vreme policijskog časa.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju Inspektorat Kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

UNS i UNS na Kosovu solidarišu se sa Tatjanom Lazarević i traže podršku međunarodnih novinarskih organizacija za hitnu obustavu njenog krivičnog gonjenja.

UNSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.