Udruženje novinara Kosova (AGK) osudilo postupanje policije prema urednici KoSSev portala

agk
FOTO: FB, AGK

Udruženje novinara Kosova (AGK) sa zabrinutošću je primilo vest da je novinarka KoSSev portala iz Severne Mitrovice, Tatjana Lazarević, privedena i sprovedena u policijsku stanicu tokom obavljanja novinarskog zadatka, saopšteno je iz ovog udruženja.

To se dogodilo uprkos činjenici da se zabrana kretanja ne odnosi na novinare koji su slobodni da u svakom trenutku obavljaju svoj posao u skladu sa odlukom Vlade Kosova, poručuju.

„AGK podseća da novinari i prateći timovi mogu da nastave sa redovnim aktivnostima u skladu sa naredbama koje su već na snazi. Novinari, snimatelji fotoreporteri i medijski radnici moraju stalno da nose svoje legitimacije kako bi dokazali svoju profesionalnu posvećenost“, dodaje se u saopštenju.

Podsećaju da je novinaru našeg portala zamereno to što je nedavnu konferenciju za medije Kriznog štaba prenosio uživo putem Fejsbuk stranice.

Zaustavljanje i ometanje novinara dok su na dužnosti predstavlja pritisak ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja. Ovo je takođe u suprotnosti sa Ustavom i kosovskim zakonima kao i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, dodaju iz ovog udruženja.

AGK zahteva od nadležnih organa da „odmah razjasne razlog protivpravnog zaustavljanja i istovremeno da se okončaju pritisci na novinare KoSSev portala“.

Podsetimo, urednica našeg portala privedena je juče u ranim popodnevnim satima na putu Kosovska Mitrovica – Zvečan.

Prilikom privođenja urednice portala KoSSev, ona je kod sebe imala dve novinarske legitimacije, kao i zaštitnu masku i rukavice, dok je u torbi imala diktafon i skeniranu ličnu kartu u telefonu. Uprkos press karticama koje je imala pripadnici interventne jedinice su zatražili i legitimaciju za kretanje i istovremeno je priveli a zbog, kako su saopštili, kršenja zdravstvene mere zabrane kretanja.

Lazarević je puštena na slobodu nakon jednosatnog zadržavanja, međutim rečeno joj je da je postupak u toku, uz instrukciju da će je tužilac kontaktirati. Sa druge strane odbili su da kažu ime tužioca, rekavši joj da na to nema pravo.

Pročitajte još:

Urednica portala KoSSev privedena na novinarskom zadatku

Lazarević o privođenju: Liči mi na klasičnu tabloidnu sačekušu, sumnjala sam

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom LazarevićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.