Civilno društvo osudilo privođenje Tatjane Lazarević i traži razjašnjenje okolnosti od PIK-a

Tatjana Lazarević Vreme ličnost godine
Tanja Lazarevic, novinarka, Kossev, 04.01.2019 Kosovska Mitrovica, Foto Marija Jankovic

Grupa organizacija civilnog društva sa Kosova među kojima su NSI, InTER, Link, ACDC i druge, najoštrije je osudila jučerašnje privođenje urednice KoSSev portala, Tatjane Lazarević od strane Kosovske policije zbog navodnog kršenja zabrane kretanja.

„Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara za obavljanje svojih aktivnosti na izveštavanju o pandemiji“, poručuju u zajedničkom saopštenju

Podsećaju da se po odluci kosovske vlade zabrana kretanja ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa.

„Pozivamo policijski Inspektorat da što pre utvrdi da li su u ovom slučaju pripadnici Kosovske policije prekršili svoja ovlašćenja, a od tužilaštva zahtevamo da odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno su pozvali i kosovsku vladu da insistira na „pravilnom sprovođenju svojih odluka, a od međunarodnih institucija i organizacija očekuju da osude ovaj postupak policije.

Zajedničko saopštenje su potpisali: Nova društvena inicijativa – NSI, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Portal Crno beli svet, Lokalna inicijativa LINK, Gračanica Online, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Medija Centar Čaglavica, Centar za socijalne inicijative, Forum za razvoj i multietničku saradnju -FDMC i Alternativno udruženje.

Podsetimo, urednica našeg portala privedena je juče u ranim popodnevnim satima tokom zadatka provere situacije u Domu zdravlja u Zvečanu a nakon jučerašnje objavljene vesti o situaciji u bolnici u Gračanici, i koji je trebalo da bude deo serije tekstova o funkcionisanju zdravstvenih institucija u srpskim sredinama tokom pandemije koronavirusa. Takođe i tokom novinarskog zadatka osmatranja atmosfere u opštinama Severna Mitrovica i Zvečana tokom mere karantina na snazi, odnosno mere potpune obustave kretanja, a što je takođe deo serije tekstova o kojima KoSSev redovno izveštava slikom, tekstom i video materijalom.

Prilikom privođenja urednice portala KoSSev, ona je kod sebe imala dve novinarske legitimacije, kao i zaštitnu masku i rukavice, dok je u torbi imala diktafon i skeniranu ličnu kartu u telefonu. Uprkos press karticama koje je imala pripadnici interventne jedinice su zatražili i legitimaciju za kretanje i istovremeno je priveli zbog, kako su saopštili, kršenja zdravstvene mere zabrane kretanja. Lazarević je puštena na slobodu nakon jednosatnog zadržavanja, međutim rečeno joj je da je postupak u toku, uz instrukciju da će je tužilac kontaktirati. Sa druge strane odbili su da kažu ime tužioca, rekavši joj da na to nema pravo.

Pročitajte još:

Urednica portala KoSSev privedena na novinarskom zadatku

Lazarević o privođenju: Liči mi na klasičnu tabloidnu sačekušu, sumnjala sam

Osim više od deset organizacija civilnog društva sa Kosova, do sada su privođenje urednice KoSSev portala osudila i novinarska udruženja – Udruženje novinara Kosova (AGK), Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu. Više o tome u:

Udruženje novinara Kosova (AGK) osudilo postupanje policije prema urednici KoSSev portala

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom LazarevićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.