Priština: Odluke u vezi sa Covid-19 od sada donosi ministarstvo zdravlja, za dva-tri dana rigoroznije mere

VITIA Kurti
FOTO: Gazeta Express

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, poručio je na današnjoj konferenciji za štampu da će od sada sve odluke o situaciji u vezi sa COVID-19 donositi Ministarstvo zdravlja zajedno sa opštinama i resornim ministarstvima. Sa druge strane, ministar zdravstva najavio je da će mere koje su sada na snazi i dalje ostati, a da će se rigoroznije uvesti za 2-3 dana, prenosi Gazeta Express.

Navodi da im je odluka Ustavnog suda dala vremena da preispitaju postupak donetih odluka.

„Posvećeni smo da delujemo pre nego što bude kasno, ove preventivne mere su nas skupo koštale. Primećujete da nam je odluka Ustavnog suda dala vremena da razmotrimo postupak donošenja odluka. Sud nije osporio legitimitet mera koje smo preduzeli, ali je utvrdio da iste treba da preduzme i Ministarstvo zdravlja“, poručio je Kurti.

Upravo zbog toga, kako navodi, od večeras će odluke u vezi sa koronavirusom donositi Ministarstvo zdravlja u konsultacijama sa opštinama i resornim ministarstvima. „Odluke će se donositi u zavisnosti od potreba koje se određuju i od Kosovskog instituta za javno zdravlje“, dodao je on.

On kaže da „kada javni zdravstveni sistem nije na zadovoljavajućem nivou onda treba da se preduzmu preventivne mere“.

Kurti je dalje dodao da je tražio pomoć dijaspore jer, kako je rekao, dolazi do smanjenja prihoda i do nepredviđenih troškova.

Podsetimo, Ustavni sud Kosova ocenio je kao protivustavnu odluku kosovske vlade kojom se ograničava sloboda kretanja građana i privatnih automobila u periodu od 10:00 do 16:00 i 20:00 do 06:00 u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, zatraživši da se ona ukine do 13 aprila.

Ocenu ustavnosti ove mere zatražio je kosovski predsednik Hašim Tači, odmah nakon njenog uvođenja, smatrajući da je za njeno uvođenje neophodno da se prvo proglasi vanredno stanje, sa čim se Ustavni sud delimično složio.

U objašnjenu odluke, kosovski Ustavni sud poručio je da je za ograničenje osnovnih prava građana neophodno da se proglasi vanredno stanje ili izglasa poseban zakon od stranke kosovske skupštine.

Vitia: Mere za ograničenje kretanja ostaju, nakon 2-3 dana odluka o rigoroznijim

Međutim, kako prenosi Gazeta Express, kosovski ministar zdravlja u ostavci, Arben Vitia, poručio je da je odlučeno u saradnji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje da se nastavi sa ograničenjem kretanja, dodajući da se očekuju rigoroznije mere.

„Danas se borimo protiv nemilosrdnog neprijatelja. Do sada smo bili svedoci kolektivne svesti i zahvalan sam Vam, ali nije dovoljno. Sada nas malo nepažnje košta gubitak života. Zahvaljujući preduzetim merama uspeli smo da imamo kontrolu nad situacijom, ali nažalost to nije dovoljno“, poručio je Vitia.

Navodi da se u poslednjim danima primećuje porast broja zaraženih.

„Ne možemo i ne smemo tolerisati nepažnju pred ovim opasnim virusom. Imajući to u vidu, od danas u ponoć, ulazimo u jednu fazu i mere će stupiti na snagu one koje su bile aktivne do sada. Te mere će biti na snazi, do sledeće odluke, a one rigoroznije, nakon konsultacija objaviće se i stupiće na snagu unutar 2-3 dana“, rekao je Vitia.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.