Helt: Ne raspravlja se o podjednakom pristupu medijima kada je u pitanju obaveštavanje o COVID-u, reagovao i ECSM


„O jednoj stvari ne bi trebalo da se raspravlja: podjednak pristup medijima kada je u pitanju obaveštavanje o COVID-u, ali i ostale informacije. Zašto postoji toliki interes da se KoSSev drži podalje od toga? I etiketiranje ljudi izdajicama je već viđen kalup, ali ostaje duboko uznemirujuć. Sačuvajmo slobodu medija“, oglasio se nemački ambasador u Prištini Kristian Helt (Christian Heldt), nakon jučerašnje prozivke predsednika Privremenog organa Kosovska Mitrovica, istovremeno i i čelnika opštinskog Kriznog štaba u pandemiji korona virusa Aleksandra Spirića na izveštavanje KoSSeva.

Reakcija nemačkog ambasadora usledila je nakon reakcije NUNS-a i Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECSM) istim povodom.

„Elektronski medijski portal Kossev stacioniran u Severnoj Mitrovici (oblast pod sporom između Kosova i Srbije) ponovo je napadnut i zastrašivan“, saopštio je ECSM na Tviteru, prenoseći takođe i saopštenje NUNS-a, uz poruku da je Nezavisno udruženje novinara Srbije snažno osudilo novi napad od strane vlasti Kosovske Mitrovice.

KoSSev je prekjuče na Fejsbuku uživo prenosio redovnu dnevnu video konferenciju opštinskog Kriznog štaba u vezi sa stanjem na Severu u pandemiji koronavirusa. Na konferenciji narednog dana, Spirić je zamerio našem portalu zbog toga što je to urađeno „bez dozvole“ ovog štaba.

Istovremeno, današnja konferencija za štampu je pomerena sa poslednjeg redovnog termina, te je umesto u podne, održana sat vremena ranije. Ni za nju, kao ni za sve ostale, KoSSev nije dobio poziv, ali ovog puta nije uspeo da informaciju o promenjenom terminu dobije ni od kolega novinara koji dobijaju pozive i prate konferencije, te je ostao uskraćen, odnosno javnost koja prati vesti sa našeg portala, za najnovije podatke iz Kliničko bolničkog centra i Epidemiološkog zavoda o stanju inficiranih i obolelih pacijenata u severnim opštinama.

„Zabrinjava neznanje čelnika Kosovske Mitrovice da su konferencije za medije javni događaji i da se mogu prenositi uživo, a plaši potpuno neosnovano i zlonamerno optuživanje novinara da sabotiraju borbu protiv širenja zaraze i da su eksponenti politike vlasti Kosova. Takve izjave su izuzetno opasne i u velikoj meri ugrožavaju bezbednost svih u redakciji KoSSeva i njihovih porodica“, naveo je ranije danas NUNS u svom saopštenju.

NUNS je naglasio da će ove pritiske uneti u bazu napada na novinare i o njima obavestiti međunarodne novinarske asocijacije i organizacije, dok je pedstavnike vlasti pozvao još jednom da se „uzdrže od prenagljenih reakcija, neosnovanih prijava, javnog iznošenja optužbi i opasnih izjava koje mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti svih novinara“.

KoSSev portal već nekoliko godina ne dobija obaveštenja od većine srpskih i kosovskih institucija kojima rukovode zvaničnici Srpske liste, a čelnici ovih institucija ne odgovaraju na pozive ili pisana pitanja našeg portala.


Spirić: Konferencija za medije prenošena uživo mimo naše saglasnosti

NUNS: Novi neosnovani napadi na redakciju portala KoSSevPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.