Predstavnik OEBS-a iz Beča: Zabrinut zbog pritiska na KoSSev portal i urednicu

Harlem Desir
FOTO: OEBS

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija iz kancelarije u Beču, Harlem Desir, izrazio je zabrinutost zbog, kako je saopštio, nedavna dva incidenta usmerena ka portalu KoSSev.

Desir podseća da je juče privedena urednica KoSSev portala zbog navodnog kršenja policijskog časa, kao i da je u drugom incidentu, 9. aprila, šef Kriznog štaba Severne Mitrovice, Aleksandar Spirić, prozvao KoSSev portal zbog  izveštavanja uživo na konferenciji za medije Kriznog štaba, koja je održana prethodnog dana.

„Zabrinut sam zbog privođenja Tatjane Lazarević i načina na koji se lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici odnose prema KoSSev portalu. Novinari igraju ključnu ulogu tokom ove zdravstvene krize pružajući vitalne informacije javnosti. Pristup informacijama i slobodno radno okruženje prema tome su od ključnog značaja i moraju stalno biti obezbeđeni“, rekao je Desir.

Dodao je da bilo kakva vrsta pritiska na novinare ima trenutne posledice – ne samo na njih, već i na pravo javnosti da bude informisana.

Urednica našeg portala privedena je juče u ranim popodnevnim satima na putu Kosovska Mitrovica – Zvečan zbog, kako joj je rečeno, kršenja mere zabrane kretanja. Više o tome, konferenciji kriznog štaba, ali i o osudama novinarskih udruženja i većeg broja civilnih organizacija čitajte u:

Urednica portala KoSSev privedena na novinarskom zadatku

Lazarević o privođenju: Liči mi na klasičnu tabloidnu sačekušu, sumnjala sam

Udruženje novinara Kosova (AGK) osudilo postupanje policije prema urednici KoSSev portala

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Civilno društvo osudilo privođenje Tatjane Lazarević i traži razjašnjenje okolnosti od PIK-a

NUNS: Novi neosnovani napadi na redakciju portala KoSSev

Helt: Ne raspravlja se o podjednakom pristupu medijima kada je u pitanju obaveštavanje o COVID-u, reagovao i ECSMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.