Lazarević o privođenju: Liči mi na klasičnu tabloidnu sačekušu, sumnjala sam

Tatjana Lazarević
Foto: Caption, N1

Urednicu portala „KoSSev“ Tatjanu Lazarević danas je privela interventna jedinica kosovske policije, da bi je nakon jednosatnog zadržavanja pustila na slobodu. Urednica KosSev-a ističe da je kod sebe imala dvostruku legitimaciju, kao i zaštitnu masku i rukavice, dok je u torbi imala diktafon i skeniranu ličnu kartu u telefonu.

„Danas sam imala nameru da odem do doma zdravlja u Zvečanu, započeli smo seriju tekstova o stanju u zdravstvu, ne nužno istraživačkih tekstova, ali više opisivanje atmosfere i situacije. Jutros smo jedan od takvih tekstova objavili iz Gračanice, a tokom nedelje takođe, kada je izbio i prvi incident na redovnim konferencijama za štampu kriznog štaba – postavila samo pitanje ko u ovom trenutku rukovodi Kliničko-bolničkim centrom Kosovska Mitrovica, s obzirom na to da u medijima nije bilo informacija o tome da dr Milan Ivanović više ne upravlja tom bolnicom, već da se na njegovom mestu nalazi drugi lekar“, navodi Lazarević.

Ona dodaje da je njen sledeći novinarski zadatak bio da izvesti o atmosferi tokom vikenda i napominje da je situacija na severu prilično tenzična među građanima, imajući u vidu da se primenjuju dvostruke mere zabrane kretanja.

Lazarević navodi da je posebna uznemirenost nastala uvođenjem posebne mere karantina od 12h popodne do 6h ujutru.

„U trenutku kad me je zaustavila interventna jedinica, normalno sam se ponašala, jer mi se već jednom desilo da su me policajci na terenu zaustavili, a kada bih im pokazala novinarsku legitimaciju, nastavila bih dalje. Moram samo da napomenem da je kod nas, barem po onom što mi znamo, na snazi mera kosovske vlade od 24. marta u kojoj je saopšteno, a o čemu smo i izvestili, da su novinari izuzeti iz mera restrikcije kretanja ukoliko izveštavaju o pandemiji koronavirusa i dužni su da kod sebe imaju press legitimaciju svog medija“, objasnila je.

Urednica KoSSev-a ističe da je kod sebe imala dvostruku legitimaciju, kao i zaštitnu masku i rukavice, dok je u torbi imala diktafon i skeniranu ličnu kartu u telefonu.

Ona napominje da su joj prilikom zaustavljanja policajci iz interventne jedinice rekli da mora da pođe u policijsku stanicu, jer krši meru zdravstvene zabrane kretanja, što su joj potvrdili i u policijskoj stanici u, kako kaže, „prilično jednoj haotičnoj atmosferi“.

„Simptomatična i upadljiva su mi bila dva trenutka: pre nego što će me zaustaviti interventna jedinica, prošla sam tri policijske patrole, vozila u pokretu, a treći auto je bio ispred mene, koji je usporio i ja sam mislila da me očekuju, on nije dao gas, ali je nastavio da ide. Pomislila sam da me je prepoznao, jer je Mitrovica mali grad i svi se poznaju. Međutim, on je ponovo usporio kada se udaljio od mene, a ja sam ponovo prišla i on je nastavio dalje. Pet minuta kasnije došla je interventna patrola, koja nije želela da sluša to što imam press akreditacije, tražeći mi legitimaciju dozvole kretanja“, kaže urednica portala KoSSev.

Kao drugi simptomatični trenutak, Lazarević navodi pojavljivanje fotografija na portalu “Kosovo online”.

“Pogledavši fotografiju, razumela sam da je fotografija usnimljena u trenutku kada me je interventna jedinica zaustavila, na brisanom prostoru, na kom nema nikoga drugug osim interventne jedinice, osim ukoliko se NN lice nije sakrilo negde i slikalo”, kaže Lazarević i navodi da se kao autor fotografije navodi portal “Kosovo online”, nakon čega je usledila serija poziva novinarke tog portala, koja joj je tražila izjavu pre nego što je, kako navodi, i znala šta se događa.

Urednica KoSSev-a navodi da su te fotografije objavljene i na lokalnoj televiziji „Most“ i da se na portalu “Kosovo online” u međuvremenu pojavila serija tekstova o ovom događaju.

“Ovo mi liči na klasičnu tabloidnu sačekušu, to je moj prvi utisak“, kaže urednica KoSSev-a i dodaje da se pre nekoliko dana obratila i NUNS-u, navodeći da je sumnjala da tako nešto može da se dogodi.

Podsećamo, Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je, kako je navelo, novi napad vlasti Kosovske Mitrovice na portal KoSSev i najavilo da će tim povodom obavestiti međunarodne novinarske asocijacije i organizacije.

N1

Pročitajte još:

Urednica portala KoSSev privedena na novinarskom zadatkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.