Radni sastanak predstavnika LDK, AAK i NISMA-e o „zajedničkom programu“

Vlada Kosova

Uprkos tome što je kosovski Ustavni sud privremeno suspendovao primenu dekreta kosovskog predsednika o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade, predstavnici LDK, AAK i Nisma-e održali su danas sastanak „radi usaglašavanja zajedničkog programa“.

„To se radi kako bi se napravio bolji upravljački program za naše građane“, izjavio je nakon današnjeg sastanka Endrit Šalja (Shala) iz NISMA-e, prenosi Koha.

Sekretar AAK, Besnik Tahiri, u međuvremenu je rekao da su na današnjem sastaku razgovarali o utvrđivanju „pravca sa LDK“.

„Razgovarali smo o programskom planiranju. Razjasnili smo pravce sa LDK, nema nečega izvanrednog. Bilo ko od političkih aktera ko preti i meša se u rad Ustavnog suda greši i pada u suprotnost sa pravilima“, rekao je on.

Deo lidera koalicije koja je nedavno oformljena sastao se nakon što je Ustavni sud, na zahtev Samoopredeljenja, odlučio da uvede privremenu meru o suspendovanju primene dekreta kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade.

Ovom odlukom Ustavnog suda bilo je onemogućeno da se, kako je planirano, prošle subote glasa u kosovskoj skupštini o formiranju vlade do 29. maja, kada se očekuje da Ustavni sud da konačnu odluku povodom ovog dekreta.

Uprkos tome, Samoopredeljenje se već oglasilo, izrazivši želju da se novi parlamentarni izbori održe 14. juna, dok sa druge strane, LDK poručuje da ne odustaje od namere da formira vladu nakon konačne odluke Ustavnog suda.

Osim odluke Ustavnog suda, čeka se i mišljenje Venecijanske komisije, a kojoj se takođe obratio kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti.

Pročitajte još:

Ambasada SAD u Prištini pozdravila odluku Ustavnog suda

Kurti: PDK, Osmani i pojedini poslanici za nove izbore; LVV predlaže da se održe 14. juna

Kurti se obratio Venecijanskoj komisiji povodom Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara

Svećlja: Predsednik i opozicija hteli da nas iznenade, ali vlada bila spremna za njihov scenario

Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Kosovski Ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara; Kurti vd premijera bar do 29. maja

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom sudu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.