Kurti: PDK, Osmani i pojedini poslanici za nove izbore; LVV predlaže da se održe 14. juna

Iako je primena dekreta kosovskog predsednika o imenovanju mandatara za sastavljanje nove vlade samo privremeno suspendovana do 29. maja, kada bi Ustavni sud trebalo da donese konačnu odluku, vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, i dalje vidi nove izbore kao jedino rešenje i predlaže da se održe 14. juna.

Kurti je danas izjavio da se lider PDK, Kadri Veselji, predsednica parlamenta iz LDK, Vjosa Osmani, ali i pojedini poslanici slažu sa stavom Samoopredeljenja da je potrebno izaći na nove izbore, nakon što se završi pandemija koronavirusa. 14. jun, navodi kao datum kada bi trebalo da se održe izbori.

„Mere protiv pandemije Covid-19 se ublažavaju. Mi kao LVV želimo da se u nedelju 14. juna održe izbori, jer bismo u petak – 12. juna održali veliki završni skup i tako proslavili 15. godišnjicu osnivanja Samoopredeljenja“; poručio je Kurti.

„Osim Samoopredeljenja, PDK je takođe govorila o novim izborima na Kosovu. Poznato je da novu vladu na koju predsednik cilja ne podržavaju predsednik parlamenta i neki drugi poslanici. Ovo je dodatni argument da bi trebalo da se izađe na izbore“, poručio je Kurti nakon sastanka sa predstavnicima Samoopredeljenja.

Podsetimo, Ustavni sud Kosova prihvatio je juče zahtev poslanika LVV i doneo privremenu meru kojom je suspendovano sprovođenje dekreta kosovskog predsednika od prethodnog dana, kojim je Avdulah Hoti, imenovan za mandatara nove kosovske vlade.

Dekret je Tači potpisao u četvrtak nakon više poziva LVV da predloži sopstvenog mandatara, a na koje ova partija nije odgovorila, što je kosovski predsednik sam protumačio kao odbijanje.

Većina partija saopštile su da će poštovati odluku Ustavnog suda. Sa druge strane, iz LDK koja je saopštila da ima većinu, tvrde da ne odustaju od formiranja vlade na čelu sa Hotijem.

Tome se protivi Samoopredeljenje, koje je osim zahteva Ustavnom sudu, ovog jutra uputilo i zahtev Venecijanskoj komisiji za mišljenje o dekretu kosovskog predsednika o imenovanju mandatara.

Pročitajte još:

Kurti se obratio Venecijanskoj komisiji povodom Tačijevog dekreta o imenovanju mandatara

Svećlja: Predsednik i opozicija hteli da nas iznenade, ali vlada bila spremna za njihov scenario

Osmani o odluci Ustavnog suda: U skladu sa javnim interesom

Tači: Poštujem odluku Ustavnog suda i pozivam sve stranke i institucije da učine isto

Kosovski Ustavni sud suspendovao odluku Tačija o imenovanju Hotija za mandatara; Kurti vd premijera bar do 29. maja

Nikolas Ebot: Važnije nego ikad je poštovanje Ustava

Paluši: Ustavni sud može da suspenduje sutrašnju odluku Skupštine

Do 12 sati rok za podnošenje komentara Ustavnom sudu na zahtev LVV da se obustavi primena Tačijevog dekreta

Tači dodelio mandat Hotiju; LDK traži održavanje sednice; Samoopredeljenje se obraća Ustavnom sudu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.