Vitia nakon smrti mladića u karantin zoni: Razmišljam o ostavci, ali treba razjasniti okolnosti

Vitia
FOTO: Koha

Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja, Arben Vitia, oglasio se danas nakon što je prethodnog dana preminuo 26-godišnjak koji je pao sa petog sprata zgrade u karantin zoni u Prištini. Vitia je rekao na konferenciji za novinare da „razmišlja o tome da podnese ostavku“, ali i da kao ministar zdravlja ima odgovornost da u potpunosti razjasni okolnosti slučaja, prenosi Koha.

Smrt 26-godišnjeg muškarca iz Gnjilana je tragična vest za sve, kaže Vitia, i dodaje da će Ministarstvo zdravlja preduzeti sve potrebne mere kako bi se rešio ovaj slučaj.

„Juče, kada smo pripremali izveštaj sa pozitivnim podacima koji stižu sa Kosovskog instituta za javno zdravlje, informisani smo o ovom događaju. Kao institucija, ne možemo sebi da dozvolimo da razgovaramo o nepotvrđenim stvarima. Ministarstvo zdravlja preduzeće sve institucionalne radnje i svi detalji u vezi sa slučajem biće razjašnjeni“, poručio je Vitia.

Navodi da je svaka preuranjena pretpostavka pokazatelj nedostatka odgovornosti.

„Pozivam tužilaštvo da da prioritet ovom slučaju. Svaka preuranjena pretpostavka bila bi nedostatak odgovornosti. Mi smo svesni da u takvim slučajevima saučešća nisu dovoljna. Da budemo jaki u ovim trenucima i da ponudimo oslonac onima koji imaju potrebu“.

Vitia navodi da će tražiti izveštaj od svake institucije počevši od kosovske ambasade u Nemačkoj, do zaposlenih u Studentskom centru.

Podsetimo, dvadesetšestogodišnji mladić koji je prethodnog dana došao iz Nemačke, poginuo je juče u Prištini, nakon što je pao sa petog sprata studentskog doma koji je tokom pandemije pretvoren u karantin. Mladić je prebačen u Univerzitetsko-kliničko-bolnički centar odakle je potvrđeno da je preminuo.

Odmah zatim usledile su brojne reakcije.

Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, poručio je da za smrt mladića „odgovornost snosi država, jer je on bio pod starateljstvom državnih institucija“, i pozvao pravosudne vlasti da pokrenu istragu.

Razjašnjenje okolnosti od strane organa zahtevali su i kosovski predsednik, Hašim Tači i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji su uputili saučešće porodici.

Udruženje za prava pacijenata na Kosovu reagovalo je danas, zahtevajući da se utvrdi da li je bilo individualnih ili institucionalnih propusta tokom karantina i da li je mogla da se spreči smrt.

„Ako je bilo propusta, mora postojati neko ko je odgovoran za slučaj. Vrlo smo zahvalni svima koji su pomogli u upravljanju ovom pandemijom, ali takvi propusti su neoprostivi. Smatramo da bi istraga slučaja trebalo da uključi činjenice poput: da li je bilo lekarskog i psihološkog pregleda pre ulaska u karantin? Da li je izneo bilo kakav pisani ili usmeni dokaz da postoji bilo kakav zdravstveni problem? Da li je osoblje u karantinu primilo bilo kakvu informaciju od preminulog, članova porodice ili drugih osoba da ima mentalne probleme?“, navodi se u saopštenju koje prenosi RTK2.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.