Petrović i Rašić: Sarađivaćemo sa Kurtijem

Vlada Kosova
Vlada Kosova

Lideri Samostalne liberalne stranke (SLS), Slobodan Petrović, i koalicije Sloboda, Nenad Rašić, najavili su da su spremni da u budućoj kosovskoj vladi sarađuju sa liderom pokreta Samoopredeljenje (LVV) Aljbinom Kurtijem. Petrović je siguran da će do konačnog prebrojavanja glasova njegova stranka biti deo parlamenta, dok Rašić ističe da je koalicija Sloboda imala sličan program u predizbornoj kampanji kao LVV, piše Radio Kosovo 2.

petrovic
FOTO: Printscreen, Medija centar Čaglavica
Petrović: Sigurni smo da ćemo biti deo parlamenta

Predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, u izjavi za Radio Kosovo 2, program za zajednice, kazao je da je ova partija izašla na izbore kako bi pre svega bila deo vlasti na Kosovu. On je ubeđen da će njegova stranka dobiti jedan poslanički mandat, a nakon što se budu izbrojali svi glasovi.

„Kandidovali smo se da budemo deo vlade s obzirom da ima mesta za srpsku zajednicu i u parlamentu i u vladi. Konačni rezultati još nisu gotovi, ali mi smo sigurni da ćemo da budemo deo parlamenta, i to bez obzira na pritiske i krađe u srpskoj zajednici tokom izbora. Ovi što kažu da su dobili toliko glasova, kada bi zaista bili svesni te činjenice, drugačije bi se ponašali. Nema ni euforije, ni slavlja, a svako normalan bi slavio da je zaista tako“, naveo je Petrović.

Petrović dodaje da je spreman da razgovara sa svima koji su na čelu institucija. Za Kurtija kaže da nikada nije bio na vlasti ali iz iskustva tokom rada u parlamentu, ističe da je njegova partija bila „dosledna svojim stavovima“.

„O nekim stvarima se nismo slagali, ali to ne znači da ne može da se sarađuje. Na izborima odlučuje narod, a mi nemamo neku drugu alternativu. Biće izazova i problema i puno posla pred novom vladom. Ali koja god je vlada bila ranije, u nama su imali iskrenog partnera kada se radi o interesima običnih ljudi, u ovom slučaju srpske zajednice. Naša uloga u tome je više nego jasna. E sada u tim razgovorima, šta će sve da bude, ne zavisi od nas, ali da treba da se razgovara treba i spremni smo za razgovor, ali smo i u obavezi zbog ljudi koji su glasali za nas. Naš je cilj zaštita interesa srpske zajedice“, kazao je Petrović.

rasic
FOTO: Printscreen, Medija centar Čaglavica
Rašić: Sarađivaćemo sa LVV unutar ili van institucija

I Nenad Rašić ispred koalicije Sloboda, za Radio Kosovo 2 kaže da će u budućoj Vladi Kosova sarađivati sa Aljbinom Kurtijem. Rašić napominje da je koalicija Sloboda imala sličan program kao i Pokret Samoopredeljenje u predizbornoj kampanji. On podseća da se zalaže za uključivanje kosovskih Srba u dijalog, kako bi se zaštitio interes srpske zajednice na Kosovu.

„Apropo toga, gospodin Kurti je još ranije naglasio da je njihova politika da dijalog treba da se vodi sa kosovskim Srbima na lokalu, što je u potpunosti u skladu sa našim programom i mišljenjem. Ta komponenta nas povezuje i samim tim možemo puno toga zajedno da učinimo. I u većini tačaka koje je prezentovalo Samoopredeljenje, mi se nalazimo tu i u direktnom je interesu kosovskih Srba. Tako da ćemo mi sarađivati sa Pokretom Samoopredeljenje, bilo da se radi unutar ili van institucija”, kaže Rašić.

Nenad Rašić navodi da je bilo nekih neposrednih kontakata sa liderom Pokreta Samoopredeljenje, ali da nisu razgovarali o konkretnim stvarima.

Prema kosovskom ustavu, najmanje jedan ministar u vladi Kosova mora biti srpske nacionalnosti, a ukoliko predlog za ovu poziciju ne dolazi od parlamentarne grupe, to imenovanje mora odobriti većina poslanika nevećinske zajednice u pitanju.

To znači da jedno ministarsko mesto predviđeno za Srbe mora biti odobreno od strane poslanika Srpske liste koji će najverovatnije biti i jedini srpski poslanici u osmom sazivu kosovske Skupštine.

Prema preliminarnim rezultatima nedeljnih izbora, od srpskih političkih opcija u Skupštinu Kosova je za sada ušla samo jedna partija – Srpska lista. Međutim, budući mandatar vlade u Prištini, Aljbin Kurti danima nakon izbora, ali i u kampanji, slao je poruke da neće prihvatiti Srpsku listu u svojoj vladi.

Kurti upravo Rašića i Petrovića, koje označava kao „Srbe koji priznaju Republiku Kosovo“ ističe kao osobe sa kojima će sarađivati radije nego sa Srpskom listom.

Na vanrednim parlamentarnim izborima organizovanim prošle nedelje, 6. oktobra, učestvovale su četiri srpske političke opcije. Prema preliminarnim podacima CIK-a, najviše glasova osvojila je Srpska lista (52.620), zatim Samostalna liberalna stranka (1.910), Partija kosovskih Srba (790) i koalicija Sloboda (719).

Povezani članci:

Đurić: Ako žele legitimnu Vladu Kosova, moraće da kucaju na vrata Srpske liste

Simić: Kurti nije ništa teži za saradnju od bilo koga drugog

Kurti za N1: Hoću Srbe u vladi, ali ne Srpsku listu koja nije stranka već država

Srpska lista nepoželjna u vladi Aljbina Kurtija: Najava majorizacije

Vučić: Niko nam ne nudi podelu, niko nam ne nudi ništaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.