Priština objavila novu fotografiju – bronzanu skulpturu iz rimskog perioda

FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta/Tviter

Vest je ažurirana

Dan kasnije oglasilo se srpsko Ministarstvo kulture, koje je više puta ponavljalo da Priština ne prestaje sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa, što su podcrtali i sada.

„Jasno je koliko su licemerne pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova“, poručili su.

Naglasili su da će Ministarstvo kulture nastaviti posvećeno da štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i da neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.

„Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta sa Kosova“, poručili su još jednom danas iz Prištine od kojih je, kako tvrde, 676 iz arheološke zbirke.

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta još jednom se oglasilo na Tviteru objavivši sedmu po redu ovog meseca fotografiju artefakta za koji takođe tvrdi da ga „Srbija ilegalno drži“.

Ovog puta u pitanju je fotografija bronzane statue „Merkur sa Plutonom“ iz 2. ili 3. veka nove ere, za koju navode da je otkrivena u gradu Ulpijana iz rimskog perioda.

Istovremeno, danas su još jednom u svojoj objavi naveli da Srbija više od dve decenije „nepravedno drži artefakte“, odnosno da krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnim danima se u više navrata oglašavalo i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Više o svemu tome čitajte u posebnim vestima:

Priština traži i zlatnu burmu iz rimskog perioda; Milašinović: Treba se držati Ustava UNESCO

Saga o artefaktima se nastavlja: Beograd odgovara Prištini – pokušaj manipulacije i lažna briga

Priština ponovo traži od Beograda da „vrati“ artefakte, objavili novu fotografiju

Saga o 1,247 artefakata se nastavlja – Beograd odgovara: Priština preotima kulturno nasleđe

Priština objavila još jednu fotografiju skulpture – Beogradu sada traže bistu iz Klokota

Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

Čeku: Srbija da vrati 1,247 artefakata uzetih tokom „genocida“ protiv identiteta Albanaca

Priština objavila fotografiju figurice iz kasnog neolita: „Beograd da vrati 1247 artefakata“

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.