Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja Srba

okarina
FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture/Tviter

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta traži od međunarodnih institucija da se muzički instrument Okarina, iz perioda ranog neolita za koji tvrde da se uz više od 1,200 artefakata „nelegalno drže u Srbiji“, vrati na Kosovo gde je i pronađen. Srpska strana optužuje Prištinu da „navodnu zabrinutost“ za kulturno nasleđe pokazuje istovremeno kad, kako kažu, stvara klimu straha i nestabilnosti na Kosovu, naročito za Srbe.

„Pomozite nam UNESCO, ICOM, Savet Evrope, Evropska komisija, vratite Okarinu kući“, naveli su iz kosovskog ministarstva na Tviteru.

Podsećaju na to da se radi o muzičkom instrumentu napravljenom od pečene gline koji pripada periodu ranog neolita (7.-6. milenijum pre nove ere), a pronađenom na Kosovu, u naselju Rudnik u opštini Srbica.

I danas su istakli da se Okarina ubraja u još 1,247 artefaka sa Kosova za koje tvrde da se nelegalno drže u Srbiji.

I ovog puta, povodom novog zahteva Prištine, oglasilo se Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručivši da je u pitanju „još jedna u nizu licemernih provokacija“, koje za cilj, kako navode, ima prisvajanje kulturnog nasleđa.

Oni su, sa druge strane, apelovali na međunarodne organizacije, ali sa porukom da „ne nasedaju na predstave“, već da nastave rad „u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“.

Srpsko Ministarstvo ovaj zahtev nazvalo je „metodom poznatom od ranije“ koji je „primer lažne brige za kulturno nasleđe“, a da je istovremeno i pokušaj skretanja pažnje sa „stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na KiM“.

Poručili su i da Priština pokazuje zabrinutost za kulturno nasleđe „po pravilu upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima i uskraćuje prava Srba“.

„Ovaj pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe“, navodi iz Ministarstva.

Maja prošle godine Prištinski muzej, uz propratno pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Švarc, zvanično je od Narodnog muzeja u Beogradu, Etnografskog muzeja u Beogradu, zatražio da se Kosovu „vrate 1.247 artefakata uzetih tokom 1998. i 1999. godine“, koji se, kako su tada naveli, „nepravedno nalaze u Srbiji“.

Priština se pismom tada obraćala i Međunarodnom savetu muzeja (ICOM), a potom je usmeni zahtev uputio i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Srpska strana je ponavljala da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, a da su kosovske vlasti kontinuirano pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da nešto iz 1998. i 1999. nikako ne može pripadati ustanovi koja tih godina nije ni postojala. Ujedno su tada naveli da i ovo pitanje treba da bude tema Briselskog dijaloga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.