Priština ponovo traži od Beograda da „vrati“ artefakte, objavili novu fotografiju

Mermer glava glumca
FOTO: Tviter/Kosovsko ministarstvo kulture

„Vratite artefakte kući“, još jednom se začulo iz Prištine koja nastavlja sa tvrdnjama da se 1247 artefakata sa Kosova „nelegalno drži“ u Beogradu od 1999. godine.

Kosovsko ministarstvo kulture oglasilo se još jednom na Tviteru i uputilo je peti po redu zahtev, u roku od osam dana, da Beograd „vrati“ artefakte.

Ovog puta objavili su fotografiju mermerne „glave glumca“ iz 2. veka nove ere, za koju navode da je otkrivena u gradu Ulpijana iz rimskog perioda.

„Obično ukazuje na postojanje pozorišta ili Odeona u blizini“, poručili su iz ovog ministarstva.

Podcrtali su još jednom da Srbija više od dve decenije „nepravedno drži artefakte“, odnosno da krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument.

Kosovsko ministarstvo kulture se u prethodnim danima oglasilo u više navrata sa navodima da bi Beograd trebalo da „vrati“ 1247 artefakta jer su navodno otkriveni na Kosovu.

Povodom ovih navoda se u prethodnim danima u više navrata oglašavalo srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Više o svemu tome čitajte u posebnim vestima:

Saga o 1,247 artefakata se nastavlja – Beograd odgovara: Priština preotima kulturno nasleđe

Priština objavila još jednu fotografiju skulpture – Beogradu sada traže bistu iz Klokota

Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

Čeku: Srbija da vrati 1,247 artefakata uzetih tokom „genocida“ protiv identiteta Albanaca

Priština objavila fotografiju figurice iz kasnog neolita: „Beograd da vrati 1247 artefakata“

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.