Priština objavila još jednu fotografiju skulpture – Beogradu sada traže bistu iz Klokota

dardanska dama
FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture/Tviter

Kosovsko ministarstvo kulture uputilo je novi, četrvti po redu, u roku od šest dana, zahtev da Beograd „vrati“ artefakte, odnosno treći u kome traže konkretne predmete. Ovog puta objavili su fotografiju mermerne biste napravljene između 2. i 3. veka, a otkrivene kod Klokota.

„Srbija nepravedno i ilegalno drži 1247 artefakata Kosova“, i danas se začulo iz Prištine.

Iz ovog ministarstva oglasili su se sa ponovo na Tviteru objavivši fotografiju mermerne biste za koju tvrde da se nalazi u Beogradu među 1,247 drugih, a za koje kosovske institucije učestalo traže da se vrate Narodnom muzeju u Prištini jer su otkrivene na Kosovu.

„Mermerna skulptura poznata kao ‘Dardanska dama’ predstavlja jedinstven primer umetničkog stvaralaštva autohtonog stanovništva, nastalog između 2. i 3. veka. Pronađeno u Vrbanu, Klokot, Kosovo“, naveli su.

Srbiju su i danas optužili da „i nakon 24 godine ne vraća atrefakte te tako krši UNESCO Konvenciju iz 1970. godine o vraćanju kulturnih dobara u mesto porekla i Ahtisarijev dokument koji određuje vremenski okvir za vraćanje zbirke“.

I dok iz Prištine tvrde da se ova skulptura nalazi u Beogradu, RTV Kim prenosi da se na osnovu snimaka zvaničnog youtube kanala Nacionalnog muzeja Kosova, vidi da se „Dardanska dama“, osim ako nije u pitanju replika, zapravo nalazi upravo u prostorijama Nacionalnog muzeja Kosova.

Istu poruku pre dva dana poslao je i kosovski ministar kulture Hajrula Čeku – da je pre 24 godine Srpska Akademija nauka sa Kosova uzela 1,247 artefakta, koje još uvek nije vratila, te da je time prekršila sporazum iz 1999. godine.

Njemu je juče odgovorila srpska ministarka kulture Maja Gojkovič poručivši da „Priština želi da falsifikuje istoriju“.

Prethodnih dana kosovsko ministarstvo kulture, takođe putem Tvitera zatražilo je od međunarodnih institucija pomoć da se „vrate“ i dva artefakta koja se nalaze među prethodno pomenutih 1,247 –figurica okarina iz doba neolita.

I povodom ovog zahteva Prištine, prošle nedelje se oglasilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručivši da je u pitanju „još jedna u nizu licemernih provokacija“, koje za cilj, kako navode, imaju prisvajanje kulturnog nasleđa.

Ovo ministarstvo je, sa druge strane, apelovalo na međunarodne organizacije, sa porukom da „ne nasedaju na predstave“, ukazavši ujedno na veliki broj uništenih i oštećenih crkava i manastira, nadgrobnih spomenika u prethodne dve decenije, a pogotovu 17. marta 2004. godine.

„Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe“, poručili su.

Sličan zahtev Beogradu je maja prošle godine uputio i Prištinski muzej, uz propratno pismo kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale Švarc.

Tada su zvanično od Narodnog muzeja u Beogradu, Etnografskog muzeja u Beogradu, zatražili da se Kosovu „vrate 1.247 artefakata uzetih tokom 1998. i 1999. godine“, koji se, kako su i tada naveli, „nepravedno nalaze u Srbiji“.

Priština se pismom obraćala i Međunarodnom savetu muzeja (ICOM), a potom je usmeni zahtev uputio i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Srpska strana je ponavljala da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, a da su kosovske vlasti kontinuirano pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da nešto iz 1998. i 1999. nikako ne može pripadati ustanovi koja tih godina nije ni postojala. Ujedno su tada naveli da i ovo pitanje treba da bude tema Briselskog dijaloga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.