Priština objavila fotografiju figurice iz kasnog neolita: „Beograd da vrati 1247 artefakata“

figurica
FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture/Tviter

Kosovsko ministarstvo kulture uputilo je još jedan zahtev Beogradu da „vrati“ artefakte. Danas su objavili novu fotografiju jednog od predmeta koji potražuju. U pitanju je figurica iz perioda kasnog neolita.

„Srbija ilegalno drži 1247 artefakata Kosova“, i danas se začulo iz Prištine.

Kosovsko ministarstvo kulture oglasilo se sa još jednom objavom na Tviteru.

Objavili su fotografiju predmeta za koji navode da je među artefaktima koje potražuju, te da pripada periodu kasnog neolita.

„Ova antropomorfna figurica pripada periodu kasnog neolita (5. – 4. milenijum pre nove ere), vinčanske kulture. Pronađeno u Fafosu II, Mitrovica, Republika Kosovo“, naveli su.

I danas su pozvali UNESCO, Međunarodni savet muzeja, Savet Evrope i Evropsku komisiju da pomognu.

„Pomozite nam da vratimo figurinu kući“, poručili su.

Podsetimo, ovo ministarstvo je takođe pre dva dana zatražilo od međunarodnih institucija da se uz više od 1,200 artefakata koji se „nelegalno drže u Srbiji“, na Kosovo vrati i muzički instrument Okarina, iz perioda ranog neolita.

Međutim, u međuvremenu se oglasilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručivši da je u pitanju „još jedna u nizu licemernih provokacija“, koje za cilj, kako navode, imaju prisvajanje kulturnog nasleđa.

Ovo ministarstvo je, sa druge strane, apelovalo na međunarodne organizacije, ali sa porukom da „ne nasedaju na predstave“, već da nastave rad „u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“.

„Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevno-političke svrhe“, navode iz Ministarstva.

Maja prošle godine Prištinski muzej, uz propratno pismo kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale Švarc, zvanično je od Narodnog muzeja u Beogradu, Etnografskog muzeja u Beogradu, zatražio da se Kosovu „vrate 1.247 artefakata uzetih tokom 1998. i 1999. godine“, koji se, kako su tada naveli, „nepravedno nalaze u Srbiji“.

Priština se pismom tada obraćala i Međunarodnom savetu muzeja (ICOM), a potom je usmeni zahtev uputio i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Srpska strana je ponavljala da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, a da su kosovske vlasti kontinuirano pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da nešto iz 1998. i 1999. nikako ne može pripadati ustanovi koja tih godina nije ni postojala. Ujedno su tada naveli da i ovo pitanje treba da bude tema Briselskog dijaloga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.