Saga o 1,247 artefakata se nastavlja – Beograd odgovara: Priština preotima kulturno nasleđe

FOTO: Ministarstvo kulture Srbije
FOTO: Ministarstvo kulture Srbije

Srpsko Ministarstvo kulture i informisanja oglasilo se danas povodom četvrtog zahteva Prištine u šest dana da Beograd „vrati“ artefakte, ovog puta mermernu bistu otkrivenu kod Klokota. Poručuju da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa“.

Kosovsko ministarstvo kulture oglasilo se ponovo danas na Tviteru objavivši fotografiju mermerne biste za koju tvrde da se nalazi u Beogradu među 1,247 drugih, a za koje kosovske institucije učestalo traže da se vrate Narodnom muzeju u Prištini, jer su navodno otkrivene na Kosovu.

„Mermerna skulptura poznata kao ‘Dardanska dama’ predstavlja jedinstven primer umetničkog stvaralaštva autohtonog stanovništva, nastalog između 2. i 3. veka. Pronađeno u Vrbanu, Klokot, Kosovo“, naveli su.

Srbiju su i danas optužili da time što „ne vraća artefakte“ krši UNESCO Konvenciju iz 1970. godine o vraćanju kulturnih dobara u mesto porekla i Ahtisarijev dokument koji određuje vremenski okvir za vraćanje zbirke.

I dok iz Prištine tvrde da se mermerna skulptura „Dardanska dama“ nalazi u Beogradu, RTV Kim prenosi da se na osnovu snimaka zvaničnog Youtube kanala Nacionalnog muzeja Kosova, vidi da se „Dardanska dama“, osim ukoliko nije u pitanju replika, zapravo nalazi upravo u prostorijama Nacionalnog muzeja Kosova.

Povodom ovih navoda KoSSev portal je poslao upite na adrese i kosovskog i srpskog Ministarstva kulture. Odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.

Prištini je danas takođe odgovorilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, poručivši da je u pitanju „nastavak kampanje pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

„Taktika nasilnog prisvajanja kulturnog nasleđa je providna. Ona se sastoji u ideji sprovođenja propagande da 100 puta ponovljena laž postaje istina“, naveli su na Fejsbuku ukazavši ujedno još jednom da „za navodne brige Prištine o kulturnom nasleđu stoje hiljade spaljenih, srušenih i oskrnavljenih crkava, manastira, spomenika kulture“.

Iz ovog Ministarsta precizirali su da neće da dozvole da „laž, makar se ona ponovila i nebrojeno puta postane uverljiva i prihvatljiva“.

I danas su saopštili da je kulturna baština na Kosovu ugrožena, te naveli da „iza navodne brige Prištine o kulturnom nasleđu stoje hiljade spaljenih, srušenih i oskrnavljenih crkava, manastira, spomenika kulture“.

„Upravo ove činjenice najslikovitije pokazuju ‘meru’ njihove brige za kulturno nasleđe“, zaključili su.

Iz Prištine je u prethodnim danima poslato četiri zahteva u šest dana za „vraćanje artefekata“, a dok im je, uključujući današnje saopštenje, Beograd odgovorio u tri navrata.

Više o tome čijtajte u posebnim vestima:

Priština objavila još jednu fotografiju skulpture – Beogradu sada traže bistu iz Klokota

Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

Čeku: Srbija da vrati 1,247 artefakata uzetih tokom „genocida“ protiv identiteta Albanaca

Priština objavila fotografiju figurice iz kasnog neolita: „Beograd da vrati 1247 artefakata“

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.