Saga o artefaktima se nastavlja: Beograd odgovara Prištini – pokušaj manipulacije i lažna briga

FOTO: Ministarstvo kulture Srbije
FOTO: Ministarstvo kulture Srbije

Već danima se kosovsko i srpsko ministarstvo kulture „dopisuju“ saopštenjima o artefaktima. Priština je juče objavila novu – četvrtu fotografiju statue za koju tvrdi da se zajedno sa još 1246 drugih „nelegalno drži“ u Beogradu. Danas se takođe četvrti put u roku od desetak dana oglasilo i srpsko ministarstvoa kulture. Ponovo optužuju Prištinu za pokušaje preotimanja nasleđa, ali sada ukazuju i na ugroženost manastira Visoki Dečani.

„Lažna briga privremenih institucija u Prištini o kulturnom nasleđu, koje pokušavaju da preotmu i prisvoje kao nasleđe nepostojeće države, najbolje se pokazuje kroz uporno negiranje ugroženosti manastira Visoki Dečani, iako je ta ugroženost očigledna, što je ponovo potvrđeno u izveštaju organizacije Evropa nostra“, poručili su iz Beograda.

Ministarstvo kulture Srbije navodi da u proteklom periodu Priština ne samo da ništa nije preduzela kako bi se ugroženost manastira umanjila, već da i dalje odbija da sprovede odluku kosovskog ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta.

Poručuju i da se nastavlja sa dodatnim ugrožavanjem manastira izgradnjom puta kroz zaštićenu zonu Visokih Dečana.

„Negirajući sve ove činjenice, Priština nastavlja sa besmislenim zahtevima za ‘povraćaj’ kulturnog nasleđa, što nije ništa drugo nego nastavak kampanje preotimanja kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta tzv. ‘Kosova'“, poručili su.

Kažu da je ovakav „pokušaj manipulacije“ posebno očigledan kada se ima u vidu „duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“.

„Naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji decenijama unazad izloženo je različitim vrstama nasilja i pretnji, otvorenim nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i svakodnevnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja, što se očigledno neće promeniti, imajući u vidu politiku Prištine“, naznačili su.

I danas su izneli podatak da je u protekle 22 godine na Kosovu uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, te da je uništeno ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je podsetilo da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije, Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.

Izrazili su potpunu posvećenost zaštiti srpskog kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti od uzurpacije, falsifikata i svih drugih oblika nasilja.

Kosovsko ministarstvo kulture se u prethodnim danima oglasilo u više navrata sa navodima da bi Beograd trebalo da „vrati“ 1247 artefakta jer su navodno otkriveni na Kosovu.

Povodom ovih tvrdnji se u prethodnim danima u više navrata oglašavalo srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Više o svemu tome čitajte u posebnim vestima:

Priština ponovo traži od Beograda da „vrati“ artefakte, objavili novu fotografiju

Saga o 1,247 artefakata se nastavlja – Beograd odgovara: Priština preotima kulturno nasleđe

Priština objavila još jednu fotografiju skulpture – Beogradu sada traže bistu iz Klokota

Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

Čeku: Srbija da vrati 1,247 artefakata uzetih tokom „genocida“ protiv identiteta Albanaca

Priština objavila fotografiju figurice iz kasnog neolita: „Beograd da vrati 1247 artefakata“

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.