Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

maja gojković
FOTO: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Srpska ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da Priština u poslednjih godinu dana ima novi strateški cilj, a to je napad na srpsko kulturno nasleđe na teritoriji KiM.

„Pokušavaju da falsifikuju istoriju i nacionalni identitet. Samo zlonameran čovek ili političar može da podigne ruku i glasa za članstvo vlasti u Prištini u UNESCO, pored onolikog pogroma i uništavanja naših svetinja“, rekla je Gojković za Tanjug.

Zahtev Prištine da im se ustupe brojni neolitski artefakti, iskopani na području Kosova, Gojković je okarakterisala kao poslednje slučajeve i pokušaje „da se falsifikuje istorija i veštački kreira identitet“.

„Mi smo tu vrlo oštri. Dobra je saradnja Ministarstva kulture sa Ministarstvom spoljnih poslova, Zavodom za zaštitu spomenika, sa našim ambasadorom u UNESCO. Sa državama sa kojima imamo bilateralne sporazume razgovori su uvek na tu temu. Ne možemo da dozvolimo da neko prilikom otimanja teritorije, otima i naše kulturno nasleđe“, rekla je Gojković.

Dodala je da o srpskim spomenicima na Kosovu brinu Kancelarija za KiM i Republički zavod za zaštitu spomenika koji su, kaže, zaista prisutni, bave se i konzervacijom i restauracijom.

RTV

KoSSev: Podsetimo, čak tri puta u jednoj nedelji kosovsko ministarstvo kulture uputilo je isti zahtev – da Beograd „vrati“ 1,247 artefakata Kosovu. Poslednji put se oglasio lično ministar kulture, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), koji je sinoć optužio Srbiju da je uzela artefakte u sklopu svog „genocidnog projekta protiv Albanaca“.

Iz Prištine se sve češće šalju optužbe na račun Beograda, nakon što je delegacija organizacije Evropa Nostra boravila u poseti Kosovu, a koju su pratila podsećanja da još uvek nije sprovedena odluka kosovskog ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Više o tome čitajte u posebnim vestima:

V.Dečani: Klevetanje, oružani napadi, negiranje prava – najjači argumenti o ugroženosti

Čeku: Srbija da vrati 1,247 artefakata uzetih tokom „genocida“ protiv identiteta Albanaca

Albanski istoričari ponovo kritikuju E.Nostru i igumana V.Dečana, protive se izgradnji zaobilaznice i primeni odluke Ustavnog suda

V.Dečani o sastanku Čekua i delegacije E.Nostre: Kosovski ministri izabrali pristup konfrontacije

Kosovski ministri sa delegacijom Europa Nostre: Traže izvinjenje – „V.Dečani uživaju punu pravnu zaštitu“

Vladika Teodosije sa delegacijom Evropa Nostre o problemima SPC na Kosovu

Vrhovni komandant NATO pomorskih snaga i Kajari posetili Visoke Dečane

Delegacija Europa Nostre posetila Visoke Dečane

Delegacija Europa Nostre sa Kajarijem o zaštiti V. Dečana; Posetili i tvrđavu u N.Brdu

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.