Priština traži i zlatnu burmu iz rimskog perioda; Milašinović: Treba se držati Ustava UNESCO

FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta

U istom danu iz Beograda i Prištine, došlo je do još jedne nesuglasice oko artefakata. Iz Prištine je upućen još jedan zahtev za „vraćanje“, sada zlatne burme iz rimskog perioda za koju takođe kažu da je Beograd „nelegalno i nepravedno drži“. U međuvremenu su iz srpske komisije za saradnju sa UNESCO-om poručili da „o svim dobrima koji se nalaze na listi kulturne baštine sveta UNESCO-a brine zemlja potpisnica konvencije zaštite kulturnih dobara, a to je u ovom slučaju Srbija“.

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta još jednom se oglasilo na Tviteru i uputilo šesti po redu zahtev ovog meseca, da Beograd „vrati“ artefakte pronađene na Kosovu.

Ovog puta objavili su fotografiju zlatne burme sa kamejom, za koju navode da je pronađena u gradu Vindenis iz rimskog perioda.

„Zlatna burma sa kamejom, koja ukazuje na spajanje desnih ruku, podrazumeva dogovor, ali simbolizuje i odanost i prijateljstvo. Pronađena je na lokalitetu iz rimskog perioda Vindenis, Glavnik, Kosovo“, naveli su iz ovog ministarstva.

Kao i u prethodnim objavama i sada su naglasili da je prsten jedan od 1.247 artefakata sa Kosova, koje Srbija „nelegalno i nepravedno drži“.

„Kosovo traži njihov povratak kući“, ponovili su.

Istovremeno, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-om, Goran Milašinović izjavio je danas za Tanjug da su zahtevi Prištine da joj se vrati više od hiljadu artefakata sa teritorije Kosova neosnovani i samo još jedan u nizu pokušaja prisvajanja srpske kulturne baštine.

On je istakao da je međunarodno pravo na strani Srbije i da se treba držati Ustava UNESCO-a, iz čijeg je ugla Kosovo teritorija Srbije.

„Ustav je vrlo eksplicitan i kaže da se o svim dobrima koja se nalaze na listi kulturne baštine sveta UNESCO-a brine zemlja potpisnica konvencije zaštite kulturnih dobara, a to je u ovom slučaju Srbija. Takozvano Kosovo nije potpisnica te konvencije i nije članica UNESCO-a i ne može da vodi nikakvu formalnu brigu o kulturnim dobrima koje se nalaze na teritoriji KiM, jer je to iz ugla UNESCO-a teritorija Srbije“, poručio je Milašinović.

Potvrdio je da su artefakti koje Priština potražuje, u prethodnih 30 godina od kako je izbila kriza na Kosovu, premeštani u centralnu Srbiju.

Prema njegovim rečima, oni se sada nalaze u Narodnom muzeju ili pod ingerencijom Narodnog muzeja, dodajući da je reč o statuama, slikama i ikonama.

Milašinović smatra da postoji serija pokušaja da se srpska kulturna baština koja se nalazi na KiM na razne načine otuđi od srpskog nacionalnog identiteta i da se prisvoji od strane albanskog.

„U početku su pokušavali da unište srpsku kulturnu baštinu na KiM, a kada su videli da to ne donosi nikakav rezultat krenuli su sa prisvajanjem srpskog kulturnog blaga kao albanskog“, kazao je on.

Milašinović takođe smatra da Srbija više ne bi mogla da na isti način vrši kontrolu i brigu o kulturnoj baštini, ukoliko bi prištinske institucije postale član UNESCO-a.

„Ukoliko se takav scenario ostvari, mi ćemo i dalje pokušavati da ukazujemo na sve nepravilnosti, koje očekujemo da će se dogoditi, u vezi sa našom kulturnom baštinom. Naš Republički zavod za zaštitu spomenika kulture svake godine šalje izveštaj o stanju naših kulturnih dobara na KiM i i dalje ćemo to raditi. Ukoliko bi tzv Kosovo bilo članica UNESCO-a, to ne bi bilo moguće“, naglasio je on.

On je za primer naveo Hilandar, koji se nalazi na listi kulturne baštine Grčke.

„Mi nemamo nikakav problem sa tim, bez obzira što je to naš manastir. Niko u Grčkoj nema nameru da ga pretvori u grčki manastir ili neki drugi. Izveštaj koji se šalje je krajnje korektan i nemamo nikakvu brigu da će Grčka voditi brigu o toj kulturnoj baštini“, kaže Milašinović.

S druge strane, kada je KiM u pitanju, upozorava da zabrinutost postoji: „Budući da nam istorija u proteklih 20 godina pokazuje neprestano uništavanje i zanemarivanje te kulturne baštine“.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnim danima se u više navrata oglašavalo srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Više o svemu tome čitajte u posebnim vestima:

Saga o artefaktima se nastavlja: Beograd odgovara Prištini – pokušaj manipulacije i lažna briga

Priština ponovo traži od Beograda da „vrati“ artefakte, objavili novu fotografiju

Saga o 1,247 artefakata se nastavlja – Beograd odgovara: Priština preotima kulturno nasleđe

Priština objavila još jednu fotografiju skulpture – Beogradu sada traže bistu iz Klokota

Gojković: Priština pokušava da falsifikuje istoriju

Čeku: Srbija da vrati 1,247 artefakata uzetih tokom „genocida“ protiv identiteta Albanaca

Priština objavila fotografiju figurice iz kasnog neolita: „Beograd da vrati 1247 artefakata“

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.