Potpredsednik AAK: Priština da zahteva izuzeće Lajčaka; Mustafa: „Kosovo je biblija za građane“

Nizu negativnih reakcija iz Prištine povodom izjave Miroslava Lajčaka o neophodnosti izmene ustava radi formiranja ZSO pridružili su se potpredsednik AAK Muharem (Muharrem) Nitaj i lider LDK, Isa Mustafa. I dok Nitaj zahteva od kosovske vlade da zatraži izuzeće izaslanika EU iz dijaloga, Mustafa mu poručuje da je „država Kosovo Biblija za građane Kosova“.

Izaslanik EU boravio je ove nedelje u Prištini pa potom i u Beogradu gde je stranama u dijalogu poručio da se ZSO mora formirati, a povodom insistiranja Prištine da do toga dođe u skladu sa odlukom Ustavnog suda, u dva navrata izjavio da „Ustav nije biblija“, te da je „logično da će morati da se menja“.

Ova izjava naišla je na kritike prištinske vlade koja insistira na formiranju ZSO na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda o Sporazumu potpisanom u Briselu, čime se ukidaju izvršna ovlašćenja i, kako to Beograd tumači, ZSO svodi na nivo nevladine organizacije.

Nakon optužbi da se na ovaj način stvaraju uslovi za formiranje „Dodikove republike“ unutar Kosova, kao i da je zapravo zahtev za izmenu ustava usmeren ka oživljavanju ideje o „razmeni teritorija“ koje je danas uputila kosovska ministarka spoljnih poslova iz stranke AAK, Meljiza Haradinaj, oglasio se još jedan zvaničnik ove stranke.

Putem objave na Fejsbuku potpredsednik stranke Ramuša Haradinaja, Muharem (Muharrem) Nitaj, poručio je da bi Priština trebalo da zatraži izuzeće Lajčaka.

„Čak i na sudu jedna stranka ima pravo da zahteva izuzeće sudije iz postupka. Priština bi takođe trebalo da zatraži Lajčakovo izuzeće“, poručio je Nitaj.

U svojoj reakciji lider vladajuće LDK, Isa Mustafa, Lajčakovu izjavu tumači kao „bezobzirnu i neprimernu“.

„Smatram da je izjava Ustav Kosova nije Biblija koja se ne može promeniti nepromišljena i neprimerna. Ako Ustav prema Lajčaku nije Biblija onda je država Kosovo Biblija za građane Kosova. Svako rešenje koje našu državu čini nefunkcionalnom ne bi trebalo prihvatiti“, poručio je Mustafa u izjavi za prištinsku Kohu.

Ponovio je stav kosovske vlade – da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa ocenom kosovskog ustavnog suda o Briselskom sporazumu.

„Sporazumi za ZSO predviđaju da se ono osniva na osnovu zakona Kosova. U stvari, Sporazum o principima iz 2015. godine predviđao je da Vladin akt o osnivannju ZSO, kao i bilo kakve izmene i dopune Statuta podležu oceni Ustavnog suda. Ovo se sada ne odnosi, jer je Sud rekao da je ZSO osnovana samo prema prvom sporazumu iz 2013″, izjavio je Mustafa.

Mustafa je ujedno podsetio na pismo koje je nedavno objavio, a koje mu je navodno poslala bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, još 2015.

U ovom pismu, kako Mustafa Tvrdi, potvrđeno mu je da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

„Kosovo ne bi trebalo da menja stavove kao što se ljudi menjaju u EU“, dodao je Mustafa za Kohu.

Pročitajte još:

Haradinaj: Pretnje o izmeni Ustava imaju za cilj da se oživi ideja razmene teritorija

Suroi: Ne krivite Lajčaka, premijer i poslanici sporazumom iz 2013. pristali na promenu ustava

Lajčak: Nema dijaloga ukoliko se BG i PR drže Ustava, statut ZSO moraju da prihvate obe strane i EU

Uveren sam da ćemo u budućnosti postići kompromis koji će rešiti problem Kosova

LVV demantuje Lajčaka: Nismo razgovarali o ZSO

U ovom političko-pravnom okviru Srbi na KiM nisu zaštićeni

Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno, neće biti izvršnih ovlašćenja

Lajčak iz Beograda o ZSO: Ustav nije biblija, moraće da se menja; Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

Mustafa objavio pismo Mogerini od pre pet godina – „ZSO neće imati izvršna ovlašćenja“

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

Ukoliko Priština ne formira ZSO Srbi će napustiti i ukinuti prištinske institucije

Drugi dan posete Lajčaka Prištini: Dijalog i sveobuhvatni sporazum nemaju alternativu

Osmani: Asocijacija znači mini-državu, ona destabilizuje čitav region

Zeri: Osmani poziva Lajčaka da EU razmotri govor mržnje srpskih zvaničnika

Hoti posle Lajčaka: Bez izvršnih ovlašćenja Zajednice, ali je ona naša obaveza

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.