Poslanik egipćanske partije se pridružio parlamentarnoj grupi Samoopredeljenja

egipcani
FOTO: LVV

Elbert Krasnići (Elbert Krasniqi) poslanik partije Egipćana danas se pridružio parlamentarnoj grupi Samoopredeljenja, saopštili su iz ovog pokreta. Nakon odbacivanja glasova iz Srbije, ovom pokretu i LDK potrebna su još četiri poslanika kako bi formirali vladu bez treće partije. Nakon Krasnićijevog pridruživanja, fale im još tri. 

„Smatrajući blisku saradnju kao prioritet dogovorili smo se da će budući poslanik Skupštine Kosova, gospodin Elbert Krasnići biti deo parlamentarne grupe Samoopredeljenje u sedmom sazivu skupštine“, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Predsedništvo Samoopredeljenja, na čelu sa Aljbinom Kurtijem sastalo se danas sa predsednikom partije Egipćana, Elbertom Krasnićijem i njegovim saradnicima Dževdetom Nezirajom (Xhevdet Neziraj) i Fazlijem Stolajem (Fazli Stollaj). Jedna od tema razgovora bila je i politička situacija na Kosovu nakon vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra.

Iako su dve vodeće stranke LVV i LDK na nedavno održanim izborima, prema preliminarnim rezultatima osvojile 61 poslaničko mesto i obezbedile mogućnost za formiranje nove kosovske vlade, nedavna odluka kosovskog Vrhovnog suda onemogućila je takav scenario.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu koalicije NISMA-AKR-PD da se odbace glasovi pristigli iz Srbije kao neregularni, čime je smanjen cenzus dovoljno da ova koalicija uđe u kosovsku skupštinu sa 6 poslanika. To je dovelo i do toga da sa novom raspodelom poslaničkih mandata (LVV-29, LDK -28) nije moguće da novu kosovsku vladu čine samo ove dve partije.

„NISMA-AKR-PD na klizavom terenu, samo 21 glas iznad cenzusa“

Pored odluke o odbacivanju glasova iz Srbije, ponovno je naloženo i prebrojavanje glasova sa preko 90% biračkih mesta. Do sada je prebrojano 41% glasova sa 1472 biračka mesta, a prema najavama ovaj proces bi trebalo da se okonča sledeće nedelje. 

Međutim, prema navodima izvršnog direktora Kosovskog demokratskog instituta (KDI) Ismeta Kruezijua (Ismet Kryeziu) novo prebrojavanje glasova može dovesti do značajne promene izbornog rezultata samo u slučaju koalicije NISMA-AKR-PD, pošto je ova partija tesno prešla izbroni cenzus, prenosi Gazeta Express.

„Jedini subjekt koji može da podlegne promeni izbornog rezultata je koalicija NISMA/AKR/PD koja ima veoma tesan rezultat, sa samo 21 glasom koliko su bili iznad praga od 5%“.

Krueziju navodi da mali broj glasova odlučuje o prelasku ili ostanku ispod cenzusa, te da ponovnim prebrojavanjem i najmanje tehničke greške koje su se potencijalno dogodile tokom brojanja mogu da odluče o ostanku ili odlasku iz skupštine kad je ova koalicija u pitanju.

Pročitajte još:

LVV: Moguća saradnja sa nesrpskim manjinama, ne i sa NISMA-ARK-PD

Vrhovni sud: Glasovi iz Srbije neregularni; NISMA-AKR-PD u kosovskom parlamentu

I Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz Srbije; Iz NISMA-e ga optužuju za pogodbe sa LVV

Kosovsko tužilaštvo i dalje bez zvaničnih informacija o istrazi slučaja „trovanje“ službenika CIK-a

Vučić optužuje LDK za zaveru protiv LVV; Osmani: Ne budite plen propagande Miloševićevog ministra

Samoopredeljenje u borbi za računanje glasova iz Srbije, podneta žalba Vrhovnom sudu

Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Srpski glasovi na Kosovu: od priželjkivanih do nelegitimnih

IPŽP: Kutije iz Srbije nisu poslate poštom i takvi glasovi ne mogu biti regularni

3.000 glasova iz Srbije ključni za formiranje Vlade Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.