IPŽP: Kutije iz Srbije nisu poslate poštom i takvi glasovi ne mogu biti regularni

Izborni panel za žalbe i predstavke
FOTO: KoSSev

Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je da prihvati žalbu koalicije NISMA-AKR-PD i proglasi nevažećim 3.782 koverte pristigle iz Srbije na kosovskim izborima. U obrazloženju se navodi da glasanje nije obavljeno putem pošte, već su glasačke listiće donela dva lica u Poštu u Prištini.

Odlukom Panela žalbe se naređuje CIK-u da te glasove odmah povuče od rezultata objavljenih 7. novembra 2019.

„Kutije formata A4 sa glasovima iz Srbije su direktno predate od određenih osoba, dakle nisu poslate poštom, čime u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi, pošto nisu poslate putem pošte“, navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da, pošto te kutije nisu stigle putem pošte i nemaju poštanski pečat, da se glasovi iz njih ne mogu smatrati za regularne glasačke listiće.

Inače, kutije sa glasovima iz Srbije predate su lično u Pošti Br. 6 u Prištini od dvoje lica, od kojih jedno nije identifikovano.

Za njih CIK tvrdi da nisu bili ovlašćeni.

„Činjenica da su paketi sa glasovima stigli na određeno mesto i da su ih donela dva lica, čini još nepoverljivijim proces glasanja poštom, jer u ovom slučaju nemamo glasanje putem pošte, već fizičku predaju pošti“, kaže se u obrazloženju.

Ta se činjenica dokazuje odgovorom koji je poslala Pošta Kosova.

„Paketi su predati u kancelariji broj 6, datuma 04. novembra 2019. godine od osobe predstavljene kao Dejan Pavićević i druge osobe koja se nije predstavila. Glasovi su bili u kutiji formata A4 u kojima je bilo po 20 koverti, prema našoj računici bilo je 3.782 njih. Koverte iz Srbije bile su unutar kutija bele boje i bez poštanskog pečata iz Srbije“, napisali su u Pošti Kosova.

N1

KoSSev: Dejan Pavićević dugogodišnji je Oficir za vezu u Prištini, funkcija koja je dogovorena Briselskim sporazumom.

Proces glasanja putem pošte iz Srbije od 2013. je organizovan na specifičan način, budući da ne postoji formalna komunikacija između Pošte Srbije i Pošte Kosova. Do ove godine, glasači koji su se prijavljivali da iz Srbije glasaju putem pošte, to su činili u nekoliko centara Komesarijata za izbeglice, da bi kasnije te glasove prikupila i na Kosovo prevezla misija OEBS-a. Od ove godine, OEBS ne organizuje transport glasova iz Srbije, već je to, po navodima kosovskih medija, učinila srpska Kancelarija za vezu.

Pročitajte još:

Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Srpski glasovi na Kosovu: od priželjkivanih do nelegitimnih

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.