Samoopredeljenje u borbi za računanje glasova iz Srbije, podneta žalba Vrhovnom sudu

Vest je ažurirana

S obzirom na to da je odlukom kosovskog Izbornog panela za žalbe i predstavke odlučeno da glasovi pristigli iz Srbije ne uđu u konačni izborni rezultat, a da je Srpska lista direktno oštećena ovakvom odlukom pošto je dobila ubedljivu većinu ovih glasova, očekivalo se da će ona prva uložiti žalbu na ovu odluku. Posebno zbog toga što je prethodno IPŽP ovu žalbu NISMA-AKR-PD dva puta odbio. Ipak, jedina žalba pristigla je od Pokreta Samoopredeljenje, iako je upravo ovaj pokret 13. oktobra zatražio da ovi, kako su ih tada nazvali „ilegalni glasovi“ budu odbijeni.

Pokret Samoopredeljenje takođe je „oštećen“ ovom odlukom, s obzirom na to da neračunanjem ovih glasova koalicija NISMA-AKR-PD ima dovoljno glasova za ulazak u kosovsku skupštinu sa 6 poslanika, što će dovesti do toga da pokret Samoopredeljenje umesto 32 ima 29 poslanika. Pored toga, prelazak cenzusa ove koalicije dovešće i do toga da Samoopredeljenje sa 29 poslanika i LDK sa 28 neće moći sami da formiraju koaliciju, već će im biti potrebna još četiri glasa poslanika za formiranje koalicione vlade.

Tri kandidata ovog pokreta, Enver Haljiti, Arta Bajraljia i Alban Hiseni podneli su žalbu Vrhovnom sudu protiv ovakve odluke IPŽP-a, u cilju odbrane njihovog prava, saopštio je član CIK-a iz redova Samoopredeljenja, Adnan Rustemi.

„Jučerašnja odluka IPŽP-a nema nikakve veze sa izbornim procesom, regularnostima, odnosno nepravilnostima kao ni sa pravom glasa i legalnošću glasanja. Problem je pobeda Pokreta Samoopredeljenje, a cilj je smanjenje broja naših poslanika. Problem vam ne možemo otkloniti, ali cilj neće moći da realizuju“, naveo je on.

Rustemi objašnjava, da pošto nisu uspeli svi prethodni pokušaji da spreče računanje redovnih glasova iz dijaspore, onda su izabrali “apsurdniji način koji je inače u suprotnosti sa odlukama iz 2019. kao i 2014. godine”.

Kako kaže, cilj ove odluke je „devalvacija izbornog procesa, veštačko projektovanje izbornih rezultata i brojeva mandata“.

Slične argumente o kršenju izborne volje i procesa, prekrajanju izborne volje glasača iznosio je i lider NISMA-e, Fatmir Ljimaj, obrazlažući zašto glasove iz Srbije ne bi trebalo uključiti u konačne rezultate kosovskih parlamentarnih izbora.

Međutim, samo mesec dana ranije, tokom pokušaja prebrojavanja glasova pristiglih poštom iz Srbije koji je prekinut zbog alergijske reakcije na koži osoblja CIK-a, od kojih su neki i bili hospitalizovali, ovaj pokret zatražio je odbacivanje ovih glasova.

Ovaj pokret je bila prva politička opcija koja je ovaj slučaj nazvala „trovanjem zaposlenih u službi za glasanje putem pošte“ i zatražila dvostepenu istragu, a pored toga i iznela zahtev da ovi „ilegalni“ glasovi budu odbijeni

„Državni organi treba da ispitaju uzrok trovanja kao i to što paketi pristižu iz Srbije na organizovani način. Ovi paketi nisu poslati putem pošte, kako je predviđeno Zakonom o izborima, već ih je na ilegalan način unela srpska Kancelarija za vezu. Ovakvi, nelegalno dopremljeni glasovi, moraju biti odbijeni“, naveli su tada iz ove stranke.

Prema navodima Kohe, 4 političke partije su podnele 5 žalbi na jučerašnje odluke IPŽP-a, ali Srpska lista nije među njima. S druge strane, kako je za RTK2 potvrdio Nenad Rašić, i koalicija Sloboda je uložila žalbu na odluke IPŽP kojima nisu zadovoljni.

Na odluku LVV da se žali zbog odbacivanja glasova putem pošte iz Srbije, prvi je reagovao PDK, čiji je potpredsednik, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), optužio LVV da je „advokat Srpske liste“.

„29. oktobra je LVV zvanično zatražio odbacivanje srpskih glasova, nazvavši ih nelegalnim. Danas, 12. novembra, oni brane iste te glasove Srpske liste kao da su njihovi. Šta takav potez pokazuje nego buduće partnerstvo Aljbina Kurtija sa Vučićevim sredstvom?“, navodi Krasnići, prenosi Koha.

Ubrzo su reagovali i iz NISMA-e. Biljal Šerifi (Bilall Sherifi), sazvao je konferenciju za štampu na kojoj je LVV optužio za pljačku.

„Dok su iz LVV, kada su bili zadovoljni sa 29 mandata, odbacili ove glasove i nazvali ih nelegalnim, sada kada su shvatili da sa tih 3014 glasa mogu da otmu NISMA-i 6 mandata, skinuli su svoju masku. Patriote su postale predatori. Žele da ukradu mandate koji proizilaze iz 42.000 glasova Kosovara, legalnih i regularnih glasova. 42.000 takvih glasova, protiv 3.104 kriminalnih glasova. Oni ove glasove žele zato što hoće da nas opljačkaju, ne da bi nešto zaštitili“, rekao je Šerifi Kohi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.