Potpredsednik Srpske liste sa delegacijom NATO-a

natoPotpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić sastao se danas sa delegacijom NATO-a predvođenom zamenikom pomoćnika generalnog sekretara, Džonatanom Parišom (Jonathan Parish).

Poseban akcenat na ovom sastanku, kako navode iz Jevtićevog kabineta, stavljen je na nedavno održane parlamentarne izbore na Kosovu kao i na dijalog Beograda i Prištine i potrebu njegovog hitnog nastavka.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, predstavnici NATO-a istakli su da će KFOR ostati „garant mira i stabilnosti“ na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Jevtić je podsetio i na odluku o transformaciji KBS-a u oružane snage, navodeći da je način na koji je do toga došlo „produbio nepoverenje između naroda i institucija“ i istakao da takve odluke „ostavljaju trag u odnosima naroda na Kosovu“.

Podsećamo, paket zakona kojim je omogućeno proširenje mandata KBS izglasan je u Skupštini Kosova 14. decembra sa 107 glasova poslanika. Srpska lista više puta je isticala da izglasavanjem zakona o transformaciji KBS prištinske vlasti pokušavaju da zaobiđu ustavne mehanizme za zaštitu prava zajednica kakvo je pravo duple većine i time krše sopstveni Ustav. Međutim, i pored obećanja, najjača stranka kosovskih Srba propustila je rok za podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti ovih zakona

Sam Jevtić, februara meseca, naveo je da to nije učinjeno, „zato što ne bi dalo nikakve rezultate“.

Odluka o transformaciji KBS bila jedna od retkih koja je tada donekle podelila Zapadni svet. Dok su iz NATO alijanse izražavali žaljenje zbog nepravovremenog poteza kosovskih institucija, iz ambasade SAD u Prištini je pozdravila početak dugoročnog procesa transformacije KBS u „formaciju sa mandatom teritorijalne odbrane“, ali i naglasila da neće biti nikakvih „trenutnih promena“. I iz EU su u kratkom saopštenju naveli da dele stav NATO-a da mandat KBS treba da bude izmenjen samo kroz „inkluzivan i postepen proces“ u skladu sa kosovskim Ustavom. Naveli su i da očekuju da će Kosovo nastaviti da poštuje obaveze iz oblasti bezbednosti preuzete odredbama Prvog sporazuma o normalizaciji koji je u Briselu zaključen 2013.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.