Vrhovni sud: Glasovi iz Srbije neregularni; NISMA-AKR-PD u kosovskom parlamentu

Kosovski Vrhovni sud odlučio je danas da odbaci žalbu pokreta Samoopredeljenje (LVV) i Progresivne demokratske stranke (PDS) i naložio da glasovi putem pošte pristigli iz Srbije budu odbačeni kao neregularni. CIK-u će biti naloženo da oko 3.000 glasova iz Srbije izbaci iz konačnog rezultata izbora, čime će se smanjiti prag za cenzus, a koalicija NISMA-AKR- PD, ipak postati deo sedmog saziva kosovske skupštine. Nezadovoljne strane se mogu na ovu odluku Vrhovnog suda žaliti kosovskom Ustavnom sudu.

Vrhovni sud je odbacio sve žalbe političkih subjekata na pređašnje odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke uložene nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

„Vrhovni sud je primio 7 žalbi od strane poslanika različitih političkih entiteta. Nakon zasedanja veća za žalbe, žalba poslanika LDK je odbačena, žalba poslanika Turske demokratske partije Kosova je odbačena, dve žalbe poslanika LVV su odbačene, žalbe Aškalijske demokratske partije su odbačene, dok je žalba Progresivno demokratske strane odbijena kao neosnovana“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda medijima, prenosi Koha.

Kosovski Vrhovni sud ranije danas odbio je kao neosnovane i žalbe Samoopredeljenja i LDK u vezi sa prebrojavanjem glasova, dok je žalbu Turske demokratske partije Kosova odbacio kao zakasnelu.

Za sada nema reakcije LVV na ovu odluku Vrhovnog suda. S druge strane, Nenad Rašić, lider PSD, ovu odluku ocenjuje nedemokratskom i opasnim presedanom za budućnost načina na koji raseljeni Srbi ostvaruju pravo glasa.

Inače, ova odluka ima direktan uticaj na sastav sedmog saziva kosovske skupštine, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata, spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD, koja je ostala van parlamenta, izbacivanjem ovih glasova iz zbira ukupnih glasova, osvojila potrebnih 5% glasova za osvajanje 6 poslaničkih mesta.

Od tih 6 poslaničkih mesta, koliko je sada osvojila ova koalicija, 3 će biti „oduzeto“ LVV, a po jedno LDK, PDK i AAK-PSD. LVV i LDK će zato imati ukupno 57 glasova u skupštini, što je za 4 manje nego što je potrebno za formiranje vlade – računica zbog koje će LVV i LDK morati da potraže trećeg koalicionog partnera.

Pročitajte još:

I Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz Srbije; Iz NISMA-e ga optužuju za pogodbe sa LVV

Kosovsko tužilaštvo i dalje bez zvaničnih informacija o istrazi slučaja „trovanje“ službenika CIK-a

Vučić optužuje LDK za zaveru protiv LVV; Osmani: Ne budite plen propagande Miloševićevog ministra

Samoopredeljenje u borbi za računanje glasova iz Srbije, podneta žalba Vrhovnom sudu

Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Srpski glasovi na Kosovu: od priželjkivanih do nelegitimnih

IPŽP: Kutije iz Srbije nisu poslate poštom i takvi glasovi ne mogu biti regularni

3.000 glasova iz Srbije ključni za formiranje Vlade Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.