3.000 glasova iz Srbije ključni za formiranje Vlade Kosova

prebrojavanje glasova
FOTO: Kallxo

Izborni panel za žalbe i predstavke doneo je juče odluku da uvaži žalbu koalicije NISMA-AKR-PD i naloži CIK-u da iz konačnog rezultata izbora izbaci 3.782 koverte glasača koji su se u Srbiji registrovali za glasanje putem pošte. Iako se radi o relativno malom broju glasova, političke implikacije ove odluke su značajne – NSIMA-AKR-PD, ipak će preći cenzus, a najveći gubitnik u ovom slučaju može biti pokret Samoopredeljenje (LVV) koje će, ukoliko ova odluka bude sprovedena, izgubiti 3 od 32 poslanička mesta koliko su osvojili.

Za odluku IPŽP da odbaci glasove putem pošte iz Srbije postoji pravni lek – žalba Vrhovnom sudu i to u roku od 24h. Međutim, Srpska lista, o čijim se glasovima velikom većinom radi, nije juče najavila žalbu. Sa ili bez ovih glasova, Srpska lista će svakako biti jedina srpska partija koja je osvojila dovoljno glasova za ulazak u kosovsku skupštinu i time osvojila svih 10 garantovanih poslaničkih mesta.

S druge strane, političku cenu ove odluke plaćaju druge, većinske parlamentarne partije, LVV, LDK, PDK i AAK-PSD. Dok će LVV na račun 6 mesta koja treba da pripadnu koaliciji NISMA-AKR-PD izgubiti 3 svoja mesta, preostale tri partije izgubiće po jedno.

Ulazak NISMA-AKR-PD u Skupštinu Kosova, koštaće PSD Špenda Ahmetija jedinog mesta koje su u koaliciji sa Ramušem Haradinajem osvojili, pa će ova partija od 12 poslanika u prošlom sazivu, spasti na nijednog.

Poslanička mesta većinskih partija nisu jedina posledica najnovije odluke IPŽP. Ukoliko se sprovede ova odluka ona će dovesti i do izmena vladajuće koalicije. Naime, LVV i LDK trenutno imaju tačno 61 poslanički mandat koliko im je potrebno da samostalno formiraju vladu. Ukoliko izgube 4 poslanička mesta, te glasove moraće da potraže u trećem koalicionom partneru.

Ove dve partije već mesec dana vode pregovore o koaliciji i uključivanje trećeg partnera komplikuje ovaj proces. Međutim, najverovatniji treći koalicioni partner mogli bi biti poslanici Bošnjačke, Turske i RAE zajednice, koji su sa LVV već dogovorili kandidata za ministarsko mesto ispred nesrpskih zajednica.

Da li će se i ko žaliti?

Dok Srpska lista nema kratkoročan interes da se žali na odluku IPŽP, LVV, ali i PSD, svakako imaju. Međutim, iako iz LVV nisu zadovoljni odlukom IPŽP, sama ova partija se više puta u prošlosti, ali i tokom ovog izbornog procesa, žalila na ono što vide kao neustavnost procedure glasanja u Srbiji.

„U kontinuitetu smo osporavali način registrovanja za glasanje iz Srbije. Čak kada su drugi usvajali, ja sam se žalio IPŽP pa sve do Ustavnog suda – svi su odbili, jer im nisu trebali za političke aranžmane ove vrste, već su im trebali da izglasaju Vladu. Sada su se setili da sklone glasove iz Srbije, vrlo dobro. Ali šta će uraditi  sa njihovim ranijim odlukama, suprotnim ovoj a u vezi sa istim pitanjem“, napisao je član CIK-a ispred LVV, Adnan Rustemi (Adnan Rrustemi), na svom Fejsbuk profilu.

Rustemi je negodovao i zbog odluke da se iznova prebroje glasovi sa oko 1500 biračkih mesta, nazvavši jučerašnje odluke IPŽP političkim i „udarcem protiv volje birača“.

Glasovi koje je IPŽP juče proglasio nevažećim, isti su glasovi koji su zapali u žižu kosovske javnosti zbog navodne alergijske reakcije koju su službenici CIK-a albanske nacionalnosti, koji su bili u kontaktu sa tim glasovima, iskusili. Kasnije su ovi glasovi verifikovani u zaštitnim odelima.

Koalicija NISMA-AKR-PD i tada se žalila IPŽP-u tražeći isključivanje ovih glasova, ali ta žalba je bila odbijena kao neblagovremena.

Međutim, IPŽP je juče po istoj žalbi, ali predatoj nakon objavljivanja konačnih rezultata, doneo ocenu da su ti glasovi neregularni.

„Kutije formata A4 sa glasovima iz Srbije su direktno predate od određenih osoba, dakle nisu poslate poštom, čime u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi, pošto nisu poslate putem pošte“, navodi se u obrazloženju odluke.

Glasanje putem pošte iz Srbije

Proces glasanja putem pošte iz Srbije od 2013. je organizovan na specifičan način, budući da ne postoji formalna komunikacija između Pošte Srbije i Pošte Kosova. Do ove godine, glasači koji su se prijavljivali da iz Srbije glasaju putem pošte, to su činili u nekoliko centara Komesarijata za izbeglice, da bi kasnije te glasove prikupila i na Kosovo prevezla misija OEBS-a. Od ove godine, OEBS ne organizuje transport glasova iz Srbije, već je to, po navodima kosovskih medija, učinila srpska Kancelarija za vezu.

„Paketi su predati u kancelariji broj 6, datuma 04. novembra 2019. godine od osobe predstavljene kao Dejan Pavićević i druge osobe koja se nije predstavila. Glasovi su bili u kutiji formata A4 u kojima je bilo po 20 koverti, prema našoj računici bilo je 3.782 njih. Koverte iz Srbije bile su unutar kutija bele boje i bez poštanskog pečata iz Srbije“, napisali su u Pošti Kosova.

Pročitajte još:

Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Srpski glasovi na Kosovu: od priželjkivanih do nelegitimnih

IPŽP: Kutije iz Srbije nisu poslate poštom i takvi glasovi ne mogu biti regularni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.