LVV: Moguća saradnja sa nesrpskim manjinama, ne i sa NISMA-ARK-PD

izbori 2019
FOTO: Gazeta Express

Nakon što je odbio mogućnost koalicije sa Srpskom listom, Pokret Samoopredeljenje (LVV), poručuje da predizbornu koaliciju NISMA-AKR-PD takođe ne vide kao svog potencijalnog partnera u budućoj kosovskoj vladi.

Ni više od mesec dana kako su održani kosovski izbori, nema konačnih rezultata. U toku je ponovno prebrojavanja glasova sa preko 90% biračkih mesta. Do sada je prebrojano 41% glasova sa 1472 biračka mesta.

Najnoviji proces prebrojavanja Centru za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, obeležila je razmena optužbi između LVV i NISMA-AKR-PD o opstruisanju ovog procesa.

Iako su dve vodeće stranke LVV i LDK na nedavno održanim izborima, prema preliminarnim rezultatima osvojile 61 poslaničko mesto i obezbedile mogućnost za formiranje nove kosovske vlade, nedavna odluka kosovskog Vrhovnog suda onemogućila je takav scenario.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu koalicije NISMA-AKR-PD da se odbace glasovi pristigli iz Srbije kao neregularni, čime je smanjen cenzus dovoljno da ova koalicija uđe u kosovsku skupštinu sa 6 poslanika. To je dovelo i do toga da sa novom raspodelom poslaničkih mandata (LVV-29, LDK -28) nije moguće da novu kosovsku vladu čine samo ove dve partije.

Međutim, iz LVV stiže poruka da neće uputiti poziv za saradnju nijednoj stranci koja je bila u prethodnoj vladi, bez obzira na konačne rezultate izbora.

„Mi smo kao stranka naglasili da je vrlo važno imati vladu čistih ruku koja će drugačije upravljati, boriti se protiv organizovanog kriminala i institucionalne korupcije i doneti program koji će omogućiti ekonomski razvoj zemlje, bolju zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga kvalitativnom edukacijom“, kazala je za Zeri, kandidatkinja za poslanicu ovog pokreta, Fatmire Kolčaku.

Ocenjuju da su izbori 6. oktobra bili jasna poruka da se o formiranju nove vlade razgovara i sa nesrpskim manjima, ali i da ne žele koaliciju sa NISMA-om, prenosi Gazeta pozivajući se na izjavu Arljinda Mandžuka iz sekretarijata za medije ovog pokreta.

„Trenutno smo fokusirani na izgradnju vladajuće koalicije sa LDK. Moguća je i saradnja sa nesrpskim manjinama. Međutim, nije u duhu našeg Pokreta koalicija sa NISMA-AKR-PD. Ali, osim toga, rezultati još nisu potvrđeni i za nas su zvanični rezultati još uvek ono što je objavio CIK“, istakao je Mandžuka.

Član NISMA, Dardan Gaši sa druge strane, smatra da ponašanje LVV potkopava izglede za partnerstvo u budućoj kosovskoj vladi, dok, ujedno ne isključuje mogućnost da partija Bedžeta Pacolija, AKR, da glas Kurtijevoj vladi, prenose kosovski mediji.

Gaši je potvrdio i navode da se NISMA već sastala sa zvaničnicima LDK, ali ne i sa LVV.

Prema njegovim rečima od ukupno 6 obezbeđenih mandata koje je ova koalicija zadobila nakon što je prešla cenzus, dva će dobiti stranka AKR.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.