IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke na osnovu žalbi političkih partija pristiglih nakon objavljivanja konačnih rezultata naloženo je CIK-u da ukloni glasove koji su pristigli poštom iz Srbije iz zbira konačnog rezultata i ponovno prebroji glasove sa 1.472 biračka mesta. 

Ovo telo je, kako je saopšteno, primilo 53 osnovane žalbe, od kojih je na osnovu 52 naloženo CIK-u da se ponovo prebroje glasovi sa 1.472 biračka mesta.

Danas je ujedno prihvaćena žalba predizborne koalicije Nisma-AKR-DP kao osnovana i naloženo je CIK-u da od zbira konačnog broja glasova ukloni one koji su pristigli iz Srbije.

Izborni panel za žalbe i predstavke već je jednom odlučivao o zahtevu koalicije NISMA-AKR-Stranka pravde da se odbace glasovi putem pošte pristigli iz Srbije.

Ovakav zahtev, međutim, tada je bio odbijen kao neblagovremen.

Ova koalicija je nakon što su objavljeni konačni rezultati izbora sa 4.98% ipak ostala ispod cenzusa, kada je i najavila da će uputiti žalbu IPŽP. Tvrde da će bez glasova koji su pristigli poštom iz Srbije preći cenzus.

Od ukupnog broja pristiglih žalbi 23 su odbačene zato što su poslate nakon dozvoljenog roka, a 25 su odbijene kao neosnovane. Utvrđeno je da je jedna žalba povučena.

Podsetimo, nakon što je CIK 7. novembra objavio konačne rezultate izbora, stranke su imale rok od 24 sata da predaju žalbe i predstavke.

U medijima se spekulisalo koji je tačan broj žalbi koji je predat, međutim, poznato je da je najveći broj predala Samostalna liberalna stranka – 42.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.