Kosovsko tužilaštvo i dalje bez zvaničnih informacija o istrazi slučaja „trovanje“ službenika CIK-a

prebrojavanje glasova
FOTO: Kallxo

Tačno mesec dana nakon što su službenici albanske nacionalnosti CIK-a koji su bili u fizičkom kontaktu sa glasovima iz Srbije prijavili širenje neprijatnog mirisa iz koverata i iskusili zdravstvene tegobe u vidu mučnine, crvenila kože i svraba, kosovski istražni organi nemaju odgovor na to šta je prouzrokovalo ove tegobe zbog kojih je 9 službenika CIK-a provelo duže od nedelju dana na Infektivnoj klinici prištinskog KBC-a. Pored toga što zvaničnih informacija o ovom vrlo aktuelnom slučaju nije bilo od dana incidenta, kosovsko tužilaštvo odbija da otkrije kojoj evropskoj laboratoriji su poslati uzorci na analizu, kao i koliko na tu analizu treba sačekati.

Mesec dana istrage i više od tri nedelje kako su uzorci prikupljeni sa koverata u kojima su stigli glasovi iz Srbije poslati u neku evropsku laboratoriju na analizu, nikakvi dalji detalji istrage nisu poznati.

U kratkoj izjavi za Radio Slobodna Evropa, redakciju na albanskom jeziku, portparol kosovskog tužilaštva, Ekrem Ljutfiu, potvrdio je da istraga i dalje traje ali nije odgovorio na pitanje o tome kojoj laboratoriji su poslati uzorci na analizu.

Kosovski istražni organi, saopštili su 17. oktobra da su uzorke iz prostorije Ministarstva infrastrukture gde je vršeno verifikovanje glasova iz Srbije poslali u „neku evropsku zemlju na analizu“ budući da, kako navode, kosovske laboratorije nisu mogle da dovrše analizu.

Ipak, i pre objavljivanja rezultata istrage, CIK je 23. oktobra naložio nastavak verifikacije i brojanja spornih glasova za koje se sumnja da su izazvali ovakve reakcije kod službenika CIK-a.

Pored ćutnje kosovskih istražnih organa, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dva puta je pozivao i EU da se izjasni po ovom pitanju, čija Izborna posmatračka misija je saopštila da je pažljivo pratila dan glasanja, ali i proces prebrojavanja glasova.

Ipak ova misija, kao i Evropska komisija, odbili su da komentarišu ovaj događaj navodeći da i oni čekaju na rezultate istrage kosovskih istražnih organa.

Sam predsednik Vučić, ima sopstveno objašnjenje šta je to što se dogodilo u Prištini pre mesec dana. Kako je naveo, pesticid i sredstvo za čišćenje su iskorišćeni kako bi izazvali ovakve reakcije kod pojedinih službenika, a sve kako bi oko 3.000 glasova iz Srbije bilo poništeno i prag za prelazak cenzusa bio spušten.

Takav scenario bio je usmeren protiv „neiskusnog Kurtija“, a u korist koalicije NISMA-AKR-PD koja je za nekih 130 glasova bila ostala ispod cenzusa, a koja će, ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku IPŽP, ipak sada dobiti 6 mesta u kosovskoj skupštini.

„Urađeno je sve, na šta su navukli Kurtija neiskusnog i pre svega njega i ljude iz Vetevendosija, da pomisle da je nešto protiv Srbije, a oni se uvek utrkuju u nečemu što misle da je protiv Srbije. Da, da, trovanje, ludi Srbi su nam to uradili… u stvari, sve to je smišljeno protiv njega“, poručio je Vučić prekjuče iz Pariza.

Pored većeg dela medija, koji su na dan incidenta i pored nedostatka zvaničnih informacija, tvrdili da su službenici CIK-a otrovani od strane Srbije, upravo je LVV bio i retka politička stranka koja je iznosila istu, neproverenu tvrdnju.

„Državni organi treba da ispitaju uzrok trovanja kao i to što paketi pristižu iz Srbije na organizovani način. Ovi paketi nisu poslati putem pošte, kako je predviđeno Zakonom o izborima, već ih je na ilegalan način unela srpska Kancelarija za vezu. Ovakvi, nelegalno dopremljeni glasovi, moraju biti odbijeni“, naveli su tada iz ove stranke.

Juče, svega mesec dana nakon ove ocene, podneli su žalbu Vrhovnom sudu na odluku IPŽP da se sa glasovima iz Srbije pristupi upravo na taj način, odnosno da budu odbijeni.

Zbog odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke da se odbaci oko 3.000 glasova iz Srbije, može se promeniti struktura sedmog saziva kosovske Skupštine ulaskom koalicije NISMA-AKR-PD u parlament. Ukoliko se odluka IPŽP sprovede i ova koalicija ipak prođe cenzus, LVV i LDK, koje trenutno imaju tačno potreban broj glasova da sami formiraju vladu (61), moraće u svoju koaliciju da uključe još jednog partnera jer će na ime plasmana NISMA-AKR-PD, Samoopredeljenje izgubiti 3, a LDK 1 poslaničko mesto.

Pročitajte još:

Vučić optužuje LDK za zaveru protiv LVV; Osmani: Ne budite plen propagande Miloševićevog ministra

Samoopredeljenje u borbi za računanje glasova iz Srbije, podneta žalba Vrhovnom sudu

Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

IPŽP: Isključiti glasove iz Srbije iz konačnog zbira glasova

Srpski glasovi na Kosovu: od priželjkivanih do nelegitimnih

IPŽP: Kutije iz Srbije nisu poslate poštom i takvi glasovi ne mogu biti regularni

3.000 glasova iz Srbije ključni za formiranje Vlade Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.