Srpska lista protestuje, Ljimaj slavi; Da li će SL uložiti žalbu na odluku IPŽP-a?

Srpska lista logo

Današnja odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da glasovi pristigli poštom iz Srbije ne uđu u zbir konačnih rezultata kosovskih izbora, rezultat je političkih kalkulacija, poručila je Srpska lista, kojoj je pripala većina ovih glasova. Iz ove stranke, međutim, nisu naveli da li će uložiti žalbu kosovskom Vrhovnom sudu. S druge strane, lider NISMA-e, Fatmir Ljimaj, slavi, pošto će se, prema njegovim rečima, bez ovih glasova, koalicija NISMA-AKR-PD ipak naći u kosovskoj skupštini.

Iz najveće i po svemu sudeći jedine stranke kosovskih Srba u narednom sazivu Skupštine Kosova, poručuju da je današnja odluka IPŽP-a „rezultat političkih kalkulacija, čiji je deo bila i šovinistička farsa sa brojanjem glasova raseljenih Srba u skafanderima“.

Podsetili su javnost da je IPŽP već dva puta odbio žalbe za poništavanjem ovih glasova i da su glasovi raseljenih Srba do sada uvek dolazili na isti način. Cilj ove odluke je, prema njihovim navodima, da se raseljenim Srbima ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupati njihove interese, a sve zbog toga, kako takođe navode, zato što skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi.

„Ovom prilikom obaveštavamo građane da čak i sa ovim političkim nasiljem Srpska lista i dalje u svojim rukama ima svih deset mandata a na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda“, zaključili su za kraj, ali nisu naveli da li će protiv ove odluke IPŽP-a, uložiti žalbu Vrhovnom sudu Kosova, na šta imaju pravo.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, takođe je osudio današnju odluku IPŽP-a.

„Samo su srpski glasovi iz centralne Srbije, bez ikakvog smislenog objašnjenja, poništeni u ovoj šovinističkoj farsi, čime je proterivanje našeg naroda sa Kosova i Metohije i zvanično politički tretirano kao neopozivo. Srpski glasovi su najpre bili kužni, a danas je odlučeno da naprosto ne postoje, i tako su proterani Srbi izbrisani kao ljudska bića iz političke stvarnosti“, stoji u saopštenju za javnost.

S druge strane, lider NISMA-a, Fatmir Ljimaj, poručuje da je današnja odluka IPŽP-a pokazala „vladavinu prava na Kosovu“.

„Odluka IPŽP-a još jednom je pokazala da na Kosovu postoje institucije koje poštuju zakon, vladavina zakona se štiti i napreduje svakog dana“, poručio je Ljimaj sa vanredne konferencije za medije, nakon objave ove odluke.

NISMA i partneri, deo su kosovske skupštine, takođe je poručio.

„Kao što do sada znate, sa redovnim rezultatima, Inicijativa i partneri parlamentarna su stranka. NISMA je osvojila 5,12%, imamo šest mesta u skupštini“, rekao je Ljimaj prenosi Gazeta Express.

IPŽP je danas na osnovu 52 primljene žalbe CIK-u naložio da se ponovo prebroje glasovi sa 1.472 biračka mesta. Ukoliko ponovno prebrojavanje glasova ne rezultira nekim značajnijim promenama, a glasovi iz Srbije ne budu računati, procene su da će koalicija NISMA-AKR-PD imati 6 poslanika u kosovskoj skupštini, što će dovesti do toga da Samoopredeljenje izgubi tri, a LDK, PDK, AKR-PSD po jedno poslaničko mesto. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.