Eskobar: ZSO obaveza iz Briselskog, sada u Baznom, zaključcima ES, i deo je američke politike

FOTO: Youtube/Printscreen

„Evropski predlog nije o obostranom priznanju, već o normalizaciji i hteli smo da budemo jasni što se tiče ovog sporazuma. Ali to što podržavamo ovaj konkretan sporazum u ovom posebnom trenutku, ne znači da ne verujemo u to da, kako bi region konačno bio zdrav i u potpunosti se i konačno udaljio od događaja devedesetih – sve zemlje u regionu treba da priznaju jedna drugu i imaju pozitivne odnose između sebe“, ovako je Gabrijel Eskobar odgovorio na pitanje novinara zašto se ove godine, za razliku od prošle, u pismu američkog predsednika Kosovu našla reč „moguće“ uz američko očekivanje da se između Beograda i Prištine dogodi uzajamno priznanje.

„To je razlog što smo u pismu dodali ‘eventualno’, da ljudi razumeju da mi ne tražimo da promenimo nacrt evropskog predloga, već da nismo izgubili iz vida ono što bismo konačno hteli da se desi na Zapadnom Balkanu“, kazao je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

Dan nakon susreta u Briselu između srpskog predsednika i kosovskog premijera i donekle konfuznog tumačenja u javnosti da li je ili nije postignut sporazum, Eskobar je na konferenciji za medije upravo odgovarao na većinu pitanja o ishodu jučerašnjeg sastanka.

„Lideri Srbije i Kosova su se složili da krenu napred ka predlogu EU za normalizaciju odnosa dve strane. Mi to podržavamo. Međutum, istovremeno sa tim da je ovo važan korak, preostaje i dalje težak posao na njegovoj primeni, implementacionom aneksu. Želimo da vidimo dve strane da ubrzano krenu napred“, kazao je Eskobar.

„Osnovni sporazum za koji su se obe strane složile juče, postavio je uslove za primenu normalizacije i iskreno mislim da postoje prepreke, ali i mogućnosti za sve. Stvarno se nadam da ćemo pronaći mehanizam kako bismo sve i primenili, a to uključuje i Zajednicu. Uključuje i neke od prethodnih neslaganja o tablicama, ličnim kartama, diplomama i drugom. Dakle, postoji vrlo detaljan tehnički proces koji želimo da podržimo“.

Očekujemo da ne koristimo štap, već samo šargarepe

Očekivanja SAD su takođe i da nijedna strana neće ometati primenu dogovora, a za strane su pripremljene „šargarepe“.

„A te šargarepe su vrlo jasne. Dok se strane kreću napred, ne samo da će se približavati jedna drugoj kroz miran i predvidljiv odnos, već se za obe strane otvara više vrata kako bi se više integrisale u evropske i tlantske infrastrukture“, kazao je Eskobar.

Nije odgovorio na pitanje o tome šta će se uraditi ukoliko neka od strana minira dogovor.

Umesto toga kaže da očekuju da neće morati da koriste štap, već samo šargarepu.

„Počećemo odatle i nadati se da su obe strane pripremljene da ispune svoje obaveze u očekivanju da se dođe do sporazuma“, naglasio je Eskobar.

ZSO obaveza iz Briselskog, sada u Baznom, zaključcima ES, i deo je američke politike

Ponovio je i danas da je Zajednica međunarodno preuzeta obaveza koju Priština mora da ispuni.

„I to je obaveza iz Briselskog sporazuma, nastavlja se i u ovom baznom sporazumu, i u zaključcima Evropskog saveta i deo je američke politike. Postoji očekivanje da će se ona i uspostaviti i kako bi sve ovo krenulo napred, onako kako je i napisao da treba se uspostavi. Očekivanja SAD su da se ZSO uspostavi na način da ona bude pobeda za obe strane; koja obema stranama pomaže da pronađu kanale saradnje kako bi najbolje služili onom narodu sa dvostrukim državljanstvom Srbije i Kosova. U potpunosti očekujemo da će se ona i primeniti“.

Upravo to što se radi o međunarodno preuzetoj obavezi Kosova, Eskobar navodi da je to „deo razloga“ zašto SAD podržavaju njeno uspostavljanje. On je ovo kazao u odgovoru na pitanje da li će se i drugim zajednicama, kao što su to Albanci u Makedoniji i Preševu, Bujanovcu i Medveđi dozvoliti zajednice.

„A da bi se dalo zeleno svetlo za druge strukture i strane u dijalogu koji se vodi pod posredstvom EU i u procesu kojim posreduje EU, ja lično mislim da je najbolji put napred za tu zajednicu da insistira na da se za njena prava i za dobrobit svoje zajednice postara kroz odnos sa vladom koja ih predstavlja. Kada to kažem, ne govorim u ime EU o tome da li to treba da se uključi u dijalog ili ne. Sve što mogu da kažem jeste to da trenutno to nije deo“.

Iako postavlja pitanje brzine, odnosno vremena da kosovska vlada prihvati formiranje ZSO kao „svoju obavezu“, američki diplomata je, međutim, uveren da upravo sa jučerašnjim sporazumom, postoji razumevanje na kosovskoj strani da to mora da uradi.

„Tako da ne bih stavljao rokove i specifikacije onog što je domaći proces i proces pod pokroviteljstvom EU, ali stvarno želim da kažem da razgovori o njegovoj primeni treba da započnu odmah“, kaže Eskobar.

„Ja se veoma nadam i naša očekivanja su vrlo visoka za ovaj sporazum“, dodaje.

Nade polaže zbog „ozbiljnosti“, kako to opisuje, i samih pregovarača i evropskih partnera da se reši „jedna od najvećih kriza koje je Evropa videla od Drugog svetskog rata“.

„Stvarno verujem da imamo sve zvezdice u našoj vrsti da se to desi i kada se to bude desilo, otključaće koristi za Kosovo i Srbiju i evroatlantsku sigurnost koju nismo videli u skoro 30 godina“.

Nema ničeg zastrašujućeg u ZSO, već puno validnosti u zahtevima

„Kada govorimo o Zajednici većinski srpskih opština, onda govorimo o nivou samoupravljanja koji neće biti u suprotnosti sa ustavom, ili pravnim poretkom i strukturama na Kosovu ili njegovom funkcionalnošću. Ali hoćemo da budemo sigurni da zajednice kojih se to tiče mogu da se udruže i rade zajedno i da zajedno privredno funkcionišu onako kako to opštine rade i da to rade za svoju zajednicu koja govori srpski jezikom. Ne mislim da ima ičeg zastrašujućeg u tome. Mislim da ima puno validnosti u  zahtevima da to i urade“, kazao je odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da se otvorilo sada i pitanje SPC.

„A što se tiče SPC, postoje razgovori u dijalogu u Briselu, i u trenutnom sporazumu. Strane mogu da očekuju razmatranje pitanja manjina i crkve po evropskom modelu u dijalogu. I zaista predviđam da SAD i EU nastave da budu prisutne sve dok zemlje ne uđu u EU“, kazao je Eskobar.

Za SAD, Zapadni Balkan ostaje veoma visok prioritet.

„U tom svetlu veoma podržavamo dijalog Srbije i Kosova koji vodi EU“, kazao je Eskobar.

Naglasio je da iako SAD nisu deo dijaloga, istovremeno politički i finansijski snažno podržavaju proces.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.