Komentar dana: Nenad Radosavljević

Piše: Nenad Radosavljević

„Analiziram šta se sve dogodilo. Borili smo se koliko je bilo moguće u teškim uslovima i izborili i za budućnost Srbije u miru, za nastavak investicija u našu zemlju. A čuvamo i ja svoju zakletvu i Ustav Srbije i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić jutros, a nakon jučerašnjih sastanaka u Briselu.

Još jedan sastanak na najvišem nivou je održan. Francusko-nemački predlog osnovnog sporazuma Kosova i Srbije nije potpisan. Tačno je da nije potpisan, ali je isto tako tačno i da je prihvaćen. I tačno je još da je ovaj što se u teškim uslovima juče mučio nastavio da sam radi šta mu padne na pamet i kako mu volja a protivno i svojoj zakletvi i Ustavu koje kao čuva.

Tako je sa par uličarskih, “kevićkih” trikova obmanuo narod srpski, a učinio još jedan korak u ispunjavanju obećanog EU i SAD-u. Prvo se presamićivao da ćemo pocrkati ako sporazum on ne prihvati, da nećemo nikad ući u EU, da će da bude rat, da će Srbi biti proterani sa Severa Kosova i da će investitori pokupiti prnje.

Onda nam je rekao, a prethodno “njima” – da smo zbog toga spremni da implementiramo sporazum. Probni balon je pušten i krenule su rasprave zaduženih analitičara i neupućenih profesionalnih (po rođenju) političara da ne možemo da diskutujemo o nečemu što nismo videli pa samim tim i ne postoji. Narod ni tamo ni ovamo.

Onda rasprava u skupštini i “vatanje” za gušu. I ništa. Onda mir, stabilnost, razvoj i otvaranje neke fabrike u kojoj će raditi neki radnici kojima smo svi mi, kroz subvencije, dali pare za plate za nekoliko godina unapred, koji će proizvoditi profit vlasniku koji će on odneti u svoju zemlju i razvijati je, a mi ćemo to prikazati kao naš izvoz i lažno uvećati BDP, pa onda na raznim tablama, iz večeri u veče, po televizijama lagati narod rezultatima koji ne postoje.

Onda je on otišao tamo, a narod je ponovo ostao ni tamo ni ovamo. A već se narod navikao sa sve nesrećnom opozicijom da predlog sporazuma postoji i da je to sasvim normalno i kao da je uvek bio tu. I navikao se, sa sve istom nesrećnom opozicijom, da je normalno što ovaj potpuno protivno Ustavu sam odlučuje o svemu pa i o teritoriji koju mu nije babo ostavio, i o narodu na toj teritoriji koji ga se, ali baš ni malčice ne tiče.

E sada kada je tema ponovo došla u prvi plan, bio mu je potreban još jedan trik. Setio se… Pa da… Zajednica srpskih opština! Ona ista koja je već deset godina bila malo manje važna od integracije lokalnih samouprava, bezbednosnih struktura i pravosuđa u kosovski sistem. Ona ista koja je bila malo manje važna od elektroprivrede, pozivnog broja, telekomunikacija i tome sličnog.

E pa tu Zajednicu srpskih opština je sad iskoristio da bi ukrio i skrenuo pažnju sa mape puta, aneksa o implementaciji i sporazuma u celini koga je prihvatio i sa čijom se implementacijom kreće od danas. Da od danas.

Upravo tom zajednicom ukrio je da će strane, što kaže sporazum, negovati dobrosusedske odnose, da će se strane pridržavati principa iz Povelje UN-a o suverenim pravima država naročito što se tiče nezavisnosti, samostalnosti i teritorijalnog integriteta država.

E upravo tom zajednicom on ukriva tačku 4 u kojoj se Srbija obavezuje da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a međunarodna organizacija je i UN.

Ako mu svi ovi trikovi prođu kod nesrećnog naroda i opstane na vlasti, videćemo koji će trik da smisli da skrene pažnju sa ulaska Kosova i u tu organizaciju. Pisaću o tom triku za preskakanje poslednje Crvene linije.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.