Petković i Selaković sa Davenportom: Odgovornost OEBS-a je da na Kosovu 3. aprila organizuje glasanje

Foto: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se danas sa šefom Misije OEBS-a na Kosovu, Majklom Davenportom, sa kojim je između ostalog, razgovarao i o nedavnoj zabrani Prištine da se u većinski srpskim sredinama na Kosovu održi referendum. Od njega je zatražio da se takav scenario ne ponovi i 3. aprila, tj. za predstojeće izbore u Srbiji, dok mu je u međuvremenu isti zahtev uputio i ministar spoljnih poslova Srbije, Nebojša Selaković.

Petković je sagovornika, kako je navela Kancelarija, informisao o kontinuiranom nastojanju Prištine da se potpuno ponište i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu.

„To se videlo i 16. januara, kada su privremene institucije samouprave u Prištini donele odluku da u srpskim sredinama na KiM bude onemogućeno održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije“, naveli su u saopštenju.

Dodatnu zabrinutost stvaraju, kako je naveo Petković, i svakodnevne izjave prištinskih političara – da će Srbima na Kosovu i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, odnosno na predstojećim izborima 3. aprila.

„Takve izjave unose dodatnu zabrinutost i prete da dovedu do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, naglasio je Petković.

Kazao je šefu misije OEBS-a da je to „još jedan u nizu pritisaka na već svakodnevne napade na srpski narod na Kosovu, imovinu i srpsku kulturnu i versku baštinu“, za šta je ocenio da imaju za cilj da „obeshrabre srpski narod u borbi za opstanak i ostvarenje njegovih prava“.

Istakao je da je odgovornost Misije OEBS da organizuje glasanje na prostoru Kosova 3. aprila i da Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo.

Petković je ocenio da OEBS na Kosovu ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, i izrazio očekivanje da će ova Misija nastaviti da deluje u skladu sa svojim mandatom.

„U suprotnom, poslednji događaji prete da ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine potpuno ponište, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd nipošto ne želi“, navela je Kancelarija.

U saopštenju Kancelarije za KiM nije navedeno šta je šef Misije OEBS na Kosovu rekao tokom ovog sastanka.

Selaković sa Davenportom: Očekujemo da Srbima na Kosovu bude omogućeno glasanje

Sa Devenportom je razgovarao i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković. On mu je takođe preneo očekivanje srpskog državnog vrha – da se uz asistenciju OEBS-a, građanima Srbije na KiM omogući da u aprilu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Selaković se osvrnuo i na odbijanje Prištine da dozvoli održavanje nedavnog referenduma na teritoriji Kosova, ukazujući da su time Srbima na KiM još jednom ograničena osnovna ljudska prava.

Selaković je naglasio da Srbija podržava rad OMIK, najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva na KiM, koji deluje u skladu sa mandatom zasnovanim na rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, i poručio da je ključno da OEBS sačuva takav neutralan pristup.

Konstatovao je da je posebno važno pitanje povratka proteranih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM, podsetivši da je 22 godine od međunarodnog prisustva na KiM održiv povratak ostvarilo svega 1,9 odsto interno raseljenih.

Napomenuo je da je od izuzetnog značaja angažovanje OMIK-a u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika, kao i redovno izveštavanje o tim slučajevima.

Ukazao je i na više incidenata u prethodnom periodu, u kojima su se na meti našli Srbi ili njihova imovina, te poručio da oni „imaju potencijal da destabilizuju krhku bezbednosnu situaciju na KiM“.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je podvukao da je Beograd posvećen razgovorima i uveren da je to jedini način da se postigne održivo rešenje, ali da s druge strane predstavnici Prištine nisu spremni da primenjuju ranije preuzete obaveze, te da ovakav unilateralan pristup značajno otežava dijalog.

Podsetimo, referendum o izmeni Ustava Srbije održan je 16. januara. Međutim, ovaj izborni proces, za razliku od svih prethodnih koje je organizovala Srbija, nije bio održan na teritoriji Kosova.

Uprkos zahtevima iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, Priština je zabranila održavanje referenduma na teritoriji Kosova time što je usvojila Rezoluciju o ovom pitanju.

Tada je Beograd načinio presedan tako što je po prvi put organizovao glasanje za Srbe sa KiM-a u gradovima u centralnoj Srbiji. Međutim, odmah zatim je stiglo više poruka iz Beograda o tome da će se predstojeći izbori održati i na teritoriji Kosova.

„Neka Aljbin Kurti ne misli da će moći da zabrani Srbima da glasaju aprila“, kazao je direktor Kancerije za KiM uoči održavanja referenduma, dok je predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, zatražio od međunarodne zajednice da obezbedi uslove da Srbi na KiM glasaju, te kazao da Srbija od toga neće odustati.

Predsednik Srbije je takođe nedavno kazao da će Srbi izaći na izbore i da će da glasaju na biračkim mestima na Severu i u ostalim delovima Kosova, ali i izrazio nadu da će „neko imati pameti da to razume“.

Prethodno je, na dan održavanja referenduma, lider Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, izneo obećanje da će predstojeći srpski izbori biti održani u svim srpskim sredinama, ali i uputio ultimatum Prištini – da će u suprotnom „Srbi uvesti reciprocitet“, bez objašnjenja šta on znači.

Ultimatum lidera Srpske liste izazvao je nezadovoljstvo opozicije u Prištini, te su iz AAK i PDK pozivali na smenu Rakića.

Sa druge strane iz vladajuće LVV navodili su da se reciprocitet uvodi između dve države a ne dve etničke grupe, te da je nedavno usvojenom rezolucijom utvrđen način glasanja kada su u pitanju „izborni procesi druge države“ – putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja je juče preciznije iznela stav ove stranke povodom zahteva za održavanje predstojećih izbora. Kako prenose prištinski mediji, ona je kazala da ta stranka neće da dozvoli da se oni održe, te da bi trebalo da se nastavi sa primenom rezolucija kojom je prethodno zabranjeno održavanje referenduma.

„Što se tiče izbora 3. aprila u Srbiji, mislim da je ono što se desilo sa rezolucijom koju je Skupština usvojila za referendum praksa koju treba dalje primenjivati. Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao normalna država ne samo u regionu već i u Evropi tako što će građanima sa dvojnim državljanstvom garantovati proces glasanja bilo preko pošte ili beogradske kancelarije za vezu u Prištini, ali do povratka na tradicionalnu organizaciju srpskog izbornog procesa na Kosovu neće doći“, rekla je Kusari-Ljilja.

Pročitajte još:

Vučić: Srbi će glasati na celom Kosovu, nadam se da neko ima pameti da to razume

Dačić: Međunarodna zajednica da obezbedi da Srbi glasaju na Kosovu

Nakon Rakićevog ultimatuma opozicija o smeni i neodržavanju izbora, LVV: Reciprocitet moguć između dve države

Stano: Vlasti u Prištini su morale da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu

Andrić-Rakić: „Vrlo male šanse da se ikada više održe srpski izbori na Kosovu“

Vučić: Kurti šikanira Srbe, oni mu pokazali šta žele – glas za Srbiju

Arsenijević pošao u Poštu Kosova da glasa, vratila ga policija, u Pošti ne bi ni mogao da glasa

Kallxo: Kod Dudinog krša specijalci sa oklopnim vozilima

Srbi sa Kosova glasaće na referendumu u Kuršumliji, Vranju, N.Pazaru i Raški

Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Rakić obećao srpske izbore 3. aprila ali i reciprocitet Prištini ukoliko ih ne daPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.