Nakon Rakićevog ultimatuma opozicija o smeni i neodržavanju izbora, LVV: Reciprocitet moguć između dve države

Ilustracija/Foto: KoSSev

Ultimatum lidera Srpske liste, Gorana Rakića koji je uputio Prištini – da će Srbi, ukoliko im se ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, uvesti reciprocitet, izazvao je nezadovoljstvo opozicije i vlasti u Prištini. Dok iz AAK i PDK govore o smeni Rakića, koji je ministar i potpredsednik kosovske vlade, iz vladajuće stranke – LVV, poručuju da se reciprocitet uvodi između dve države a ne dve etničke grupe, te da je nedavno usvojenom rezolucijom utvrđen način glasanja kada su u pitanju „izborni procesi druge države“.

Juče je u Srbiji održan referendum o izmeni Ustava. Glasačkih mesta nije bilo na teritoriji Kosova, usled toga što je Priština zabranila održavanje referenduma. Beograd je potom načinio presedan te je po prvi put organizovao glasanje za Srbe sa KiM-a u gradovima u centralnoj Srbiji.

Juče – u vreme kada su glasači odlazili organizovanim prevozom do Novog Pazara, Raške, Kuršumlije ili Vranja, kako bi glasali, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, izneo je obećanje – glasanje nije održano danas, ali će se glasati 3. aprila u svim većinski srpskim sredinama na Kosovu kada se bude birao predsednik Srbije.

Ovaj ministar i potpredsednik kosovske vlade zatim je dao ultimatum Prištini – ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet. Nije objasnio i šta on znači.

Rakićevu izjavu danas su prokomentarisali pojedini političari u Prištini.

Predsednik poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Abeljard Tahiri, kazao je da bi ministar poput Rakića trebalo da bude smenjen, a zbog toga što je „davao izjave protiv Vlade u zemlji koju predstavlja“, prenosi Kallxo.

„Takav ministar bi trebalo da bude smenjen i takvom ne bi trebalo da bude mesto u vladi“, rekao je Tahiri, prenosi Gazeta Express.

Kada je reč o održavanju srpskih predsedničkih izbora aprila meseca, Tahiri smatra da oni ne bi trebalo da se održe na teritoriji Kosova.

„Ni u kom slučaju ne smemo da dozvolimo da se u našoj zemlji održe izbori. Moramo da budemo na vrhuncu zadatka. Kao subjekt, tražićemo da se poštuje naš suverenitet i ustavnost“, rekao je Tahiri, prenosi ujedno Kallxo.

U međuvremenu je i šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, govorio o smeni Gorana Rakića, a upravo zbog izjave o reciprocitetu, prenose prištinski mediji.

On je kazao da je odgovornost za ovu izjavu na kosovskom premijeru, tj. – „da li će da ga zadrži u kabinetu“.

Za to vreme, na osnovu poruka koje stižu iz vladajuće stranke – Samoopredeljenja, naslućuje se da kosovska vlada ne planira da dozvoli održavanje srpskih predsedničkih izbora na teritoriji Kosova.

Šefica parlamentarne grupe ove stranke, Mimoza Kusari-Ljilja, kako prenosi KosovaPress, kazala je danas da je skupština nedavno usvojenom rezolucijom kojom je zabranjeno održavanje referenduma na Kosovu definisala mogućnost glasanja za bilo koji budući izborni proces.

„Način glasanja za izbore, bilo parlamentarne ili kao što je to bilo sa referendumom druge države je predviđen – postoje načini glasanja, glasanje odlaskom u državu u kojoj se izbori održavaju, poštom ili u kancelarijama te države“, kazala je Kusari.

Govoreći o ultimatumu o reciprocitetu, rekla je da on predstavlja koncept koji se može uspostaviti između dve zemlje, a ne „unutar zemlje između dve etničke grupe“.

„Kosovo je multietnička država, pa se kao takav koncept na teritoriji Kosova ne može primeniti i ne postoji“, poručila je.

KoSSev portal je danas pokušao u više navrata da dobije komentar kosovske vlade povodom najave predsednika Srpske liste o uvođenju reciprociteta, ali i sazna da li će Priština da dozvoli održavanje izbora u aprilu.

Do objavljivanja vesti nisu stigli odgovori na upite koje smo u ranim popodnevnim satima poslali portparolima kosovske vlade, ali nam je rečeno da će nam odgovoriti što je pre moguće.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative danas je u izjavi za KoSSev kazala da su vrlo male šanse da se ikada više održe srpski izbori na Kosovu.

„Srbija se sve do ovog referenduma pozivala na postojeću praksu i dogovor koji je imala sa OEBS-om o prikupljanju glasova, Srbija je sada sama faktički postavila novu praksu i postavila da postoji drugi način da se to organizuje“, kazala je Andrić-Rakić. Ona upravo zbog toga navodi i da nije više realno očekivati međunarodnu podršku za održavanje izbora na Kosovu.

Sa druge strane, ocenila je da je ultimatum o reciprocitetu „nerealna pretnja“, podsetivši ujedno i na prethodna obećanja Srpske liste koja nisu ispunjena.

Inače, u Srbiji su već mesecima procene da će se aprilski izbori organizovati kao ključni, kada je u pitanju opstanak Aleksandra Vućića na vlasti, čak iako se već prognozira poznat ishod, ali na kojima će „ulog“ biti veliki s obzirom na promenjene okolnosti za vladajuću stranku i njega lično u odnosu na bezrezervnu podršku koju je imao i na domaćoj i na međunarodnoj političkoj sceni, kada je SNS dolazila na vlast i kada ju je učvršćivala tokom poslednje decenije. Tako ostaje otvoreno pitanje koliko i kako će Beograd nastojati da se predsednički izbori Srbije na Kosovu ipak održe, odnosno, da se, kako to OEBS naziva, organizuje „prikupljanje glasova“.

Pročitajte još:

Stano: Vlasti u Prištini su morale da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu

Andrić-Rakić: „Vrlo male šanse da se ikada više održe srpski izbori na Kosovu“

Vučić: Kurti šikanira Srbe, oni mu pokazali šta žele – glas za Srbiju

Arsenijević pošao u Poštu Kosova da glasa, vratila ga policija, u Pošti ne bi ni mogao da glasa

Kallxo: Kod Dudinog krša specijalci sa oklopnim vozilima

Srbi sa Kosova glasaće na referendumu u Kuršumliji, Vranju, N.Pazaru i Raški

Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Rakić obećao srpske izbore 3. aprila ali i reciprocitet Prištini ukoliko ih ne da

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.