Arsenijević pošao u Poštu Kosova da glasa, vratila ga policija, u Pošti ne bi ni mogao da glasa

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Novo lice na političkoj sceni Srba sa Severa, Aleksandar Arsenijević, pokušao je danas sa nekolicinom ljudi da „glasa poštom“ za referendum u Srbiji tako što je prešao most u Kosovskoj Mitrovici i zaputio se ka Pošti Kosova, u čemu su ga sprečili policajci.

„Da li možemo da glasamo u Pošti Kosova? Da li imate prevodioca koji može na srpskom da nam se obrati, jer dvojezičnost na Kosovu i Metohiji mora da postoji, vi morate da ispoštujete naša prava. Mi želimo da glasamo, hoćete li da nas pustite? Kažete da se udaljimo. Da idemo nazad? Što znači da vi nama sada ne dozvoljavate da idemo da glasamo“, kazao je u kraćem razgovoru sa policajcem na šta mu je on odgovorio da je referendum zabranjen.

„Kao što ste videli poštovani mediji, nas neće ni da puste, ni da nam dozvole da glasamo u pošti kako bismo ostvarili naše pravo. Toliko, idemo nazad“, poručio je medijima koji su ga pratili.

Međutim, procedura za glasanje putem pošte, a što je Beograd inače odbio jer se takav način glasanja odnosi na korišćenje ovog prava na teritoriji druge države – se ne obavlja na takav način.

Za glasanje putem pošte, potrebno je prvo da se dostavi izborni materijal ambasadi, a u ovom slučaju Kancelariji za vezu Beograda u Prištini. Potom se glasa u Kancelariji, odakle se glasački listići prikupljaju i šalju poštom, objasnio je za KoSSev Dušan Radaković iz ACDD.

Danas se u Srbiji održava referendum za ustavne promene, koji je kosovska vlast zabranila da se održi na Kosovu, a vlast Srbije organizovala glasanje za svoje državljane sa Kosova van ove teritorije – u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji i Vranju.

To je ujedno i prvi put da Srbi sa Kosova ne glasaju na Kosovu. U međuvremenu je šef Srpske liste Goran Rakić danas obećao da će se u svim većinski srpskim sredinama na Kosovu glasanje održati 3. aprila – kada se bude birao predsednik Srbije. Osim novog obećanja, dao je još jedan ultimatum kosovskim vlastima: Ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet. Dosadašnja obećanja i ultimatumi iz ove stranke nisu ispunjeni.

Opširnije o današnjim događajima u:

Kallxo: Kod Dudinog krša specijalci sa oklopnim vozilima

Srbi sa Kosova glasaće na referendumu u Kuršumliji, Vranju, N.Pazaru i Raški

„Nerasvetljeno ubistvo Ivanovića sramota za Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu“

Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Rakić obećao srpske izbore 3. aprila ali i reciprocitet Prištini ukoliko ih ne da

Oliver Ivanović, hronologija događaja na četvorogodišnjicu ubistva

Četiri godine od ubistva Ivanovića: Dva pomena u K.Mitrovici i protest u Beogradu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.