Dačić: Međunarodna zajednica da obezbedi da Srbi glasaju na Kosovu

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Međunarodna zajednica mora da obezbedi uslove da Srbi na KiM glasaju na sledećim izborima i da se ne ponovi situacija sa nedavnog referenduma, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

Dačić naglašava da je reč o „principijelnom pitanju“ i da od toga Srbija neće odustati.

Lider SPS-a je ujedno naglasio da Srbi moraju da imaju pravo da glasaju na KiM, kao što se to i prethodno radilo.

„Ovo je stvaranje jedne atmosfere da Srbi ne mogu da učestvuju u izbornim i političkim procesima u Srbiji i ovde je jedino stvar u tome što su ranije predstavnici međunarodne zajednice bili ti koji su obezbeđivali da druga strana da saglasnost, ovoga puta te saglasnosti nije bilo“, rekao je Dačić, govoreći o nedavnom referendumu o izmeni Ustava Srbije.

Ističe da se ovoga puta ta saglasnost čekala kao „moguća tačka za eventualne intervencije“ na onim mestima gde bi bilo organizovano glasanje, prenosi Tanjug.

Dačić je danas ujedno najavio da će vanredni parlamentarni izbori i lokalni izbori u pojedinim mestima biti raspisani 15. februara, dok će predsednički biti raspisani najverovatnije 2. marta, prenosi Tanjug.

„Cilj većine stranaka je da svi izbori budu održani istog dana, neki dogovor je da to bude 3. aprila. Zakonski i ustavni rokovi za raspisivanje izbora su različiti, tako da kada je reč o lokalnim i parlamentarnim oni se raspisuju 45 dana pre održavanja, što je oko 15. februara. Predsednički izbori se raspisuju 90 dana pre isteka mandata, predsedniku Vučiću mandat ističe krajem maja i raspisivanje će biti znači oko 2. marta“, rekao je Dačić, prenosi Tanjug

Podsetimo, referendum o izmeni Ustava Srbije održan je 16. januara. Međutim, ovaj izborni proces, za razliku od svih prethodnih procesa koje je organizovala Srbija, nije bio održan na teritoriji Kosova.

Uprkos zahtevima iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, Priština je zabranila održavanje referenduma na teritoriji Kosova time što je usvojila Rezoluciju o ovom pitanju.

Tada je Beograd načinio presedan tako što je po prvi put organizovao glasanje za Srbe sa KiM-a u gradovima u centralnoj Srbiji.

U vreme kada su Srbi sa Kosova putovali autobusima do Novog Pazara, Raške, Kuršumlije ili Vranja, kako bi glasali na referendumu, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, izneo je obećanje da će predstojeći srpski izbori biti održani u svim srpskim sredinama.

Ovaj ministar i potpredsednik kosovske vlade, zatim je ujedno dao ultimatum Prištini – ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet. Nije objasnio i šta on znači.

Čak i pre održavanja referenduma stigla je poruka iz Beograda u vezi sa predstojećim izborima u Srbiji – „neka Aljbin Kurti ne misli da će moći da zabrani Srbima da glasaju aprila“, poručio mu je tada Petar Petković.

Ultimatum lidera Srpske liste izazvao je nezadovoljstvo opozicije i vlasti u Prištini. Iz AAK i PDK su pozivali na smenu Rakića. Sa druge strane iz vladajuće LVV navodili su da se reciprocitet uvodi između dve države a ne dve etničke grupe, te da je nedavno usvojenom rezolucijom utvrđen način glasanja kada su u pitanju „izborni procesi druge države“ – putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

Pojedini mediji i analitičari protumačili su poruke iz LVV stranke kao najavu da neće da dozvole da se na Kosovu održe predstojeći izbori.

Pročitajte još:

Nakon Rakićevog ultimatuma opozicija o smeni i neodržavanju izbora, LVV: Reciprocitet moguć između dve države

Stano: Vlasti u Prištini su morale da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu

Andrić-Rakić: „Vrlo male šanse da se ikada više održe srpski izbori na Kosovu“

Vučić: Kurti šikanira Srbe, oni mu pokazali šta žele – glas za Srbiju

Arsenijević pošao u Poštu Kosova da glasa, vratila ga policija, u Pošti ne bi ni mogao da glasa

Kallxo: Kod Dudinog krša specijalci sa oklopnim vozilima

Srbi sa Kosova glasaće na referendumu u Kuršumliji, Vranju, N.Pazaru i Raški

Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Rakić obećao srpske izbore 3. aprila ali i reciprocitet Prištini ukoliko ih ne da

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.