Andrić-Rakić: „Vrlo male šanse da se ikada više održe srpski izbori na Kosovu“

FOTO: KoSSev

Nova godina kreće sa novim ultimatumom Srpske liste upućenim Prištini – ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet, ali i sa jednim presedanom. Slične poruke stižu i iz Beograda – „neka Aljbin Kurti ne misli da će moći da zabrani Srbima da glasaju aprila“. Sve to u danu kada su Srbi sa Kosova po prvi put svoje glasačko pravo kao državljani Srbije iskoristili van mesta u kojima žive.

Juče ujutru, u vreme kada su Srbi sa Kosova putovali autobusima do Novog Pazara, Raške, Kuršumlije ili Vranja, kako bi glasali na referendumu, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, izneo je novo obećanje – glasanje nije održano danas, ali će se glasati 3. aprila u svim većinski srpskim sredinama na Kosovu kada se bude birao predsednik Srbije.

Ovaj ministar i potpredsednik kosovske vlade, zatim je dao ultimatum Prištini – ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet. Nije objasnio i šta on znači.

Andrić-Rakić: Teško da će se i ova pretnja obistiniti

„Nerealna pretnja“, ovako je Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, prokomentarisala za KoSSev najavu lidera Srpske liste o uvođenju receprociteta, ukoliko se onemogući Srbima da glasaju na Kosovu 3. aprila.

Novi ultimatum Prištini od strane predsednika Srpske liste stiže svega par meseci nakon prethodnog – da će Srbi na Severu napustiti institucije ukoliko se u Briselu ne razgovara o Zajednici srpskih opština, odnosno, ne formira ZSO do kraja 2021.

Srpska lista nije ispunila ovo obećanje, a upravo na to ukazuje i Andrić-Rakić, te poručuje da su male šanse da i novo bude ispunjeno.

„Imala je Srpska lista sličnih pretnji i u prošlosti, a da se poslednja pretnja obistinila o napuštanju institucija, jer su uslovi bili ispunjeni, mi sada ne bismo imali kosovske institucije u srpskim sredinama na Kosovu ili bi, u najmanju ruku, Srpska lista izašla iz kosovske vlade. Budući da se to nije desilo ni ovog puta, a ni u svim prethodnim situacijama kada je Srpska lista pretila određenim merama, i sada iskreno mislim da je teško da će se to (uvođenje reciprociteta Prištini) obistiniti“, poručila je Andrić-Rakić.

Dokle god se te pretnje odnose na budućnost – kao što je i ova, a ne na nešto što su trenutni politički koraci, ja nemam razloga da verujem da su to ozbiljne pretnje

Najavljujući reciprocitet, Goran Rakić je juče kazao da će Srbi uvesti „sve odluke koje Priština donese na štetu srpskog naroda, a koje naziva reciprocitet“.

Srpska lista je stranka, a ne institucija

Na pitanje koje bi to mere mogle da budu uvedene i na koji bi način Srpska lista to mogla da učini, Andrić-Rakić kaže: „Jedino što mi pada na pamet je bojkot kosovskih izbora – bilo kojih sledećih“.

Iako kaže da je nezahvalno predviđati da li će i kada da se organizuju bilo koji izbori na Kosovu, očekuje da do toga neće doći u 2022. godini.

„Ukoliko se ta najava reciprociteta odnosi na izbore, ne vidim da će Kosovo trpeti ozbiljne posledice, barem ne ove godine, jer ne očekujem da će biti izbora“, navodi.

To ipak ne bi bila mera reciprociteta, već politički stav – bojkot izbora.

Kao drugu moguću meru reciprociteta Rakić vidi zabranu, tj. protivljenje organizovanju kosovskih izbora u srpskim sredinama. Međutim, kaže i da je ovo manje verovatna opcija.

Sagovornica KoSSev-a podseća da Srpska lista nije institucija koja ima izvršna ovlašćenja, već stranka.

Predsednik Srpske liste juče je, odgovarajući na pitanje novinara – da li će ponovo biti uvedene barikade, kazao da „ne može hipotetički“ da odgovara, ali da je „sve moguće“.

Andrić-Rakić, međutim, podseća da su na Severu Kosova postavljane barikade usled najava o policijskim akcijama, te kaže da bi se njihovim uvođenjem bez ikakvog povoda samo načinila šteta građana na Severu, jer bi njihovo kretanje bilo ograničeno.

Vrlo su male šanse da se više ikada održe srpski izbori na teritoriji Kosova

Beograd je juče održanim referendumom načinio presedan time što je, usled zabrane glasanja na teritoriji Kosova od strane kosovske vlade, po prvi put organizovao glasanje za Srbe sa KiM-a u gradovima u centralnoj Srbiji.

„Vrlo su male šanse da se više ikada održe srpski izbori na teritoriji Kosova. Srbija se sve do ovog referenduma pozivala na postojeću praksu i dogovor koji je imala sa OEBS-om o prikupljanju glasova, Srbija je sada sama faktički postavila novu praksu i postavila da postoji drugi način da se to organizuje. To uopšte nije idealno da ljudi moraju da putuju dva i po sata da ostvare svoje glasačko pravo“, objašnjava Andrić-Rakić.

Baš zato ona ne očekuje da će međunarodna zajednica ikada više pružati podršku Beogradu, a s obzirom na to da se i u nedavnim apelima Prištini da dozvoli organizovanje referenduma na Kosovu, pozivala na „ustaljenu praksu“.

„Samim tim što je faktički pokazala da je ipak moguće da se to organizuje na drugačiji način – mislim da će se toga držati i međunarodna zajednica i da će sledeći put da kaže – pa da, ali prošli put je uspostavljena nova praksa, očigledno je moguće da se to radi na drugi način. Zaista mislim da nije više realno očekivati međunarodnu podršku za održavanje izbora na Kosovu“, dodala je Andrić Rakić.

Istovremeno procenjuje to da ni kosovske vlasti ne bi ikada više dozvolile organizovanje izbornih procesa Srbije na teritoriji Kosova.

Kao jedinu mogućnost da se ipak u budućnosti sprovode izborni procesi Srbije na teritoriji Kosova, Andrić-Rakić vidi u smeni vlasti u Prištini i dolasku opcije koja je „više naklonjena da posluša savete međunarodne zajednice“.

Međutim, ipak poručuje da bi i usled smene vlasti za bilo koju novu vladu na Kosovu bilo „preteško da opravda to zašto bi naredne izbore dozvolili ako je bez posledica prošlo to što su zabranili organizovanje referenduma“.

„Zaista bih se iznenadila ukoliko bismo u aprilu imali drugačiju situaciju“, zaključuje sagovornica KoSSev-a.

Kurtijeva vlada neće da dozvoli organizovanje srpskih izbora?

Za to vreme, na osnovu poruka koje stižu iz Prištine, naslućuje se da kosovska vlada ipak neće da dozvoli održavanje srpskih predsedničkih izbora na teritoriji Kosova.

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, kako prenosi KosovaPress, kazala je danas da je skupština nedavno usvojenom rezolucijom kojom je zabranjeno održavanje referenduma na Kosovu definisala mogućnost glasanja za bilo koji budući izborni proces.

„Način glasanja za izbore, bilo parlamentarne ili kao što je to bilo sa referendumom druge države je predviđeno – postoje načini glasanja, glasanje odlaskom u državu u kojoj se izbori održavaju, poštom ili u kancelarijama te države“, kazala je Kusari.

Govoreći o najavljenom reciprocitetu, rekla je da on predstavlja koncept koji se može uspostavi između dve zemlje, a ne „unutar zemlje između dve etničke grupe“.

„Kosovo je multietnička država, pa se kao takav koncept na teritoriji Kosova ne može primeniti i ne postoji“, poručila je.

KoSSev portal je danas pokušao u više navrata da dobije komentar kosovske vlade povodom najave predsednika Srpske liste o uvođenju reciprociteta, ali i sazna da li će Priština da dozvoli održavanje izbora u aprilu.

Do objavljivanja ove vesti nisu stigli odgovori na upite koje smo poslali portparolima kosovske vlade, ali nam je rečeno da će nam odgovoriti što je pre moguće.

Inače, u Srbiji su već mesecima procene da će se aprilski izbori organizovati kao ključni, kada je u pitanju opstanak Aleksandra Vućića na vlasti, čak iako se već prognozira poznat ishod, ali na kojima će „ulog“ biti veliki s obzirom na promenjene okolnosti za vladajuću stranku i njega lično u odnosu na bezrezervnu podršku koju je imao i na domaćoj i na međunarodnoj političkoj sceni, kada je SNS dolazila na vlast i kada ju je učvršćivala tokom poslednje decenije. Tako ostaje otvoreno pitanje koliko i kako će Beograd nastojati da se predsednički izbori Srbije na Kosovu ipak održe, odnosno, da se, kako to OEBS naziva, organizuje „prikupljanje glasova“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.