Rakić obećao srpske izbore 3. aprila ali i reciprocitet Prištini ukoliko ih ne da

Nisu se održali danas, ali biće održani 3. aprila u svim većinski srpskim sredinama na Kosovu – kada se bude birao predsednik Srbije. To je obećao danas kosovski ministar i predsednik Srpske liste Goran Rakić u Kosovskoj Mitrovici. Za to vreme njegovi sugrađani i pristalice su u autobusima na putu ka više gradova u centralnoj Srbiji gde će po prvi put da glasaju van Kosova. Osim novog obećanja, dao je još jedan ultimatum kosovskim vlastima: Ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi će uvesti reciprocitet.

Danas se u Srbiji održava referendum za ili protiv izmena Ustava Srbije. Zaposleni u srpskim državnim institucijama na Kosovu, na poziv svojih rukovodilaca, krenuli su organizovano da glasaju na referendumu, jer „žele“ izmenu Ustava Srbije, kako je juče to najavio direktor Kancelarije za KiM. Po prvi put će i taj organizovan put biti duži, ne u školama u kojima su godinama glasali, a ispred kojih su se rano jutros okupili, već autobusima za Rašku, Kuršumliju, Vranje i Novi Pazar.

Istovremeno, više od stotinu njihovih sugrađana sa Severa i sa centralnog Kosova i gosti iz Kraljeva i Beograda su se okupili u ulici Sutjeska na odavanju počasti još jednom sugrađaninu, na mestu na kojem je ubijen pre četiri godine. Danas je godišnjica ubistva Olivera Ivanovića.

Srpska lista sa druge strane je zaseban skup, na kojem je Goran Rakić pročitao zaključke, kako kaže srpskog naroda, održala nekoliko stotina metara dalje, ispred sedišta svoje stranke, a nakon pomena Ivanoviću.

„Srbi čvrsto stoje uz svoju državu“, pročitao je prvi zaključak Rakić, dodajući da Srbi sa Kosova zahtevaju jednaka prava za sve i neće dozvoliti Prištini da ih tretira kao građane drugog reda.

Srbi sa Kosova opredeljeni su za mir i život u slobodi ali su zabrinuti zbog odluke Pristine o zabrani referenduma i zapleni materijala.

„Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice koje će na Severu Kosova i Metohije dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima koje Priština negira Srbima“, naglasio je šef Srpske liste.

Aktivisti na ovom skupu su nosili transparente „Da za budućnost, ne za sukobe“, „Zašto smo mi Srbi građani drugog reda“, „Glasam za mir, ne za teror“ i druge, a tu je bila i glasačka kutija sa pitanjem „Da li ste za promenu Ustava Republike Srbije, DA NE“.

Na pitanje kakve će to recipročne mere Srspka lista da uvede s obzirom na neispunjeno obećanje da će istupiti sa svih nivoa vlasti ukoliko se ne formira ZSO, više puta davano, i kako da građani sada „budu sigurni“, Rakić je odgovorio:

„Uvešćemo sve odluke koje Priština donese na štetu srpskog naroda, a koje naziva reciprocitet, i ako 3. aprila ne bude dozvolila, videće i čuće šta znači reciprocitet. Očekujemo i verujemo i sigurni smo da će 3. aprila biti održani“.

On je tri puta danas ponovio ovaj uslov, ali je naglasio da nikome ne preti.

„Nikome ne pretimo, mi smo ovde svoj na svome“, kazao je.

Na pitanje iz Prištine da li će uvoditi barikade ponovo, Rakić kaže da „ne može hipotetički“ da odgovara, ali da je „sve moguće“ i naglašava da govori „u ime naroda sa Severa“.

„Kako se bude ponašala Priština prema nama, tako ćemo i mi prema njima“, zaključio je konferenciju za medije na otvorenom.

Ipak, nakon podsećanja novinarke N1 da je danas godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, posle pauze od nekoliko sekundi, pozvao je na minut ćutanja i prekrstio se sa ostalim prvacima Srpske liste koji su danas bili sa njim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.