Stano: Vlasti u Prištini su morale da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu

Stano
Foto: Anadolu Agency

Stav Evropske unije jeste da je svim Srbima s pravom glasa na Kosovu moralo da se omogući da uz posredovanje i pomoć OEBS-a glasaju na referendumu o ustavnim promenama u Srbiji, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je rekao da EU žali što se to nije omogućilo iako je glasanje kosovskih Srba bilo ustaljeni postupak u prethodnim godinama.

On je time odgovorio na pitanje novinara kakav je stav EU na činjenicu da su vlasti u Prištini, uprkos zahtevu EU i SAD, odbile da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju na jučerašnjem referendumu u Srbiji i predočio da je glasanje Srba još od 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine „dugotrajno ustaljeni postupak uz posredovanje OEBS i zato je to veoma za žaljenje“.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja je dodao da je „potrebna saglasnost obe strane da bi se takva operacija učinila mogućom i sprovodivom“.

EU je, po njegovim rečima, „oduvek podržavala pregovore dve strane s takvim ciljem u okviru OEBS-a kako bi se došlo do sporazuma“.

Odgovarajući na pitanje šta EU čini da izvuče iz zastoja dijalog Beograd-Priština, zakočen zbog odbijanja vlasti u Prišini da prihvate okvire tog dijaloga, Stano je uzvratio da EU očekuje da dva strane kroz pregovore dođu do sporazuma koji bi omogućio sad uskraćeno pravo Srbima na Kosovu da ubuduće glasaju na srpskim izborima, rekavši da će EU tu pružiti svoju pomoć, uz saradnju i sa SAD.

Stano takođe rekao da „nije tačno da je Dijalog Beograd-Priština odložen, već se to svakodnevno nastavlja uz učešće svih uključenih strana, a bar kad je u pitanju EU“.

Stano je dodao da je visoki predstavnik EU Borelj prošle sedmice bio u kontaktu s čelnicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, kao i da je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak takođe angažovan u Dijalogu.

Stano je naveo da to što „nema sastanaka na najvišoj ravni u Dijalogu ne znači da je zastavljen i čim se stvore uslovi će doći do novih rundi na nivou šefova pregovaračkih timova ili, recimo, premijera“.

„Mi radimo zajedno, s partnerima u EU i SAD da bismo predočili jasnu poruku obema stranama da je napredak u Dijalogu nužan što pre ne za nas, već na dobrobit ljudi i na Kosovu i u Srbiji“, zaključio je portparol visokog predstavnika EU Borelja.

Pročitajte još: 

Andrić-Rakić: „Vrlo male šanse da se ikada više održe srpski izbori na Kosovu“

Vučić: Kurti šikanira Srbe, oni mu pokazali šta žele – glas za Srbiju

Arsenijević pošao u Poštu Kosova da glasa, vratila ga policija, u Pošti ne bi ni mogao da glasa

Kallxo: Kod Dudinog krša specijalci sa oklopnim vozilima

Srbi sa Kosova glasaće na referendumu u Kuršumliji, Vranju, N.Pazaru i Raški

Goraždevac: Protesti zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Rakić obećao srpske izbore 3. aprila ali i reciprocitet Prištini ukoliko ih ne da

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.