Petković: Poništavanje presude Todosijeviću u direktnoj vezi sa učešćem Srpske liste na izborima

Razgovori Beograda i Prištine nastavljaju se početkom septembra potvrdili su večeras i evropski izaslanik za razgovore Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Obojica su to saopštila nakon zajedničkog sastanka, jedan o glavnim pregovaračima, a drugi o nastavku razgovora na tehničkom nivou.

„Danas sam imao značajne, odvojene, razgovore sa prvim zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem (Bislimi) i direktorom srpske Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem o pripremama za sledeći sastanak u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača početkom septembra“, poručio je Lajčak na Tviteru.

Petković je očekivanja za planirani susret na tehničkom nivou u prvoj polovini septembra potvrdio u razgovoru za TV Tanjug.

Iza Todosijevića je cela srpska država

Srpska delegacija insistiraće na formiranju Zajednice srpskih opština ali i na, kako je precizirao, „punoj implementaciji“ sporazuma o pravosuđu, odnosno rešenju problema u vezi sa presudom kosovskom poslaniku Ivanu Todosijeviću.

Poništavanje presude je u direktnoj vezi sa učešćem Srpske liste na lokalnim izborima, naglasio je Petković, ponovivši ocenu da je upravo ovakvom presudom, odnosno potvrdom Apelacionog suda prekršen Briselski sporazum o pravosuđu jer nije bilo srpskih sudija u većima.

„Prekršen je Briselski sporazum i to u tački 10, gde je jasno ispregovarano pre 8 godina i rečeno da u predmetima koji dolaze iz većinski srpskih sredina mogu da odlučuju samo postupajuća veća u kojima se nalaze dva lica srpske nacionalnosti i jedno lice albanske (…) Postoji šansa za vanredni pravni lek i na toj šansi Priština, tzv. Vrhovni sud Кosova, treba da ispravi kršenje sporazuma jer srpski narod neće ostati nem ako se krši sporazum”, naglasio je Petković.

„Priština je dužna da se vrati na poštovanje briselskog sporazuma kada je reč o pravosuđu, ali i drugim stvarima, znate da više od osam godina ne formiraju zajednicu srpskih opština, ali sada to u ovom konkretnom slučaju podrazumeva da se poništi odluka odnosno drugostepena presuda Todosijeviću“, objasnio je Petković.

„U zavisnosti od toga kako se ti organi budu ponašali na drugostepenu presudu Ivanu Todosijeviću, da budem konkretno jasan, gde tražimo da ona bude apsolutno poništena, jer čovek nije kriv, a drugo – prekršen je briselski sporazum, Srpska lista će za narednih mesec dana razmotriti konacno da li će izaci na lokalne izbore“.

Presuda je podigla tenzije i ne zna se kakve će biti posledice, a to će zavisiti od ponašanja Prištine, ocenio je dalje.

„Ne možemo da idemo dalje jer ovde je reč ne samo o Ivanu Todosijeviću, već i o celom srpskom narodu. Iza Ivana Todosijevića je predsednik Vučić, i cela država Srbija i u tom smislu niko ne može da nam zabrani slobodu govora i mišljenja“, poručio je Petković.

Poslata pisma zemljama Kvinte

Petković je objasnio da je povodom presude Ivanu Todosijeviću, Kancelarija za KiM i državni vrh sa njim i srpskim predstavnicima u kontaktu, da su obavljene hitne konsultacije, a da je predsednik Srbije obavio dodatno i „nekoliko važnih razgovora“ sa međunarodnim predstavnicima, te da su već upućena pisma iz Srbije na njihove adrese i adrese Kvinte, u kojima je objašnjeno kako je došlo do kršenja Briselskog sporazuma, ali i „kakve će biti posledice“ ukoliko se odluka ne bude poništila.

Beograd ipak insistira na tome da se nastavi dijalog i da se u njemu rešavaju sva sporna pitanja, jer je bolje da problem postoji za briselskim stolom nego na terenu, takođe je kazao.

A upravo na terenu, kaže Petković, se događaju incidenti.

Čak se 93 incidenata, prema statistici Kancelarije za KiM, u kojima su na meti bili Srbi na KiM-u i njihova imovina dogodilo od početka godine do danas.

On smatra da je povećanje incidenata u direktnoj vezi sa izborom Кurtija, za kojeg je naglasio da koristi „antisrpsku retoriku“.

Bez razgovora imamo samo incidente, a da Priština smišljeno odbija da razgovara ili „fingira“ da razgovara, i da gazi sporazume zato što ne želi dijalog, ocenio je Petković.

Šta se događalo u vezi sa slučajem Ivan Todosijević podsetite se u našim vestima:

Sudski savet Kosova: Zaposleni u sudu u Mitrovici nastavili sa radom

Stano: Priština nije ispoštovala Briselski sporazum o pravosuđu u slučaju Todosijevića

Organizacije civilnog društva protestuju zbog presude Apelacionog suda protiv Todosijevića

Hadžiu: SSK da preduzme mere protiv sudija na Severu koji štrajkuju

Sudski savet Kosova: Pažljivo pratimo situaciju u Osnovnom sudu u Mitrovici

Vučić: Todosijeviću prekršeno pravo na mišljenje, pozivam Evropljane da reaguju

Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.