Organizacije civilnog društva protestuju zbog presude Apelacionog suda protiv Todosijevića

Foto: (KoSSev) Ivan Todosijević

Više organizacija srpskog civilnog društva na Kosovu izrazilo je protest i zabrinutost zbog odluke kosovskog Apelacionog suda u slučaju poslanika Srpske liste, Ivana Todosijevića, kojem je juče potvrđena dvogodišnja kazna zatvora.

Najoštrije su osudili kršenje Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„Naime, iako član 10 navedenog sporazuma predviđa da će Apelacioni sud formirati veće sa većinom sudija kosovskih Srba da odlučuje u predmetima iz opština sa srpskom većinom, Apelaciono veće je bilo sastavljeno od troje albanskih sudija, što predstavlja flagrantno kršenje sporazuma“, navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Izrazili su najdublje razočarenje zbog „kriminalizacije javno izrečenog stava o događajima iz prošlosti, koji ne poziva na nasilje“.

Sa druge strane, naveli su da su pojedini političari na Kosovu javno pozivali na nasilje i proterivanje kosovskih Srba, ali i da kosovske pravosudne institucije nisu reagovale.

„Ovakvi slučajevi pokazuju da, nažalost, na Kosovu i dalje postoje elementi etnički zasnivane pravde i jasna diskriminacija i dvostruki standardi“, zaključuju.

Pozvali su nadležne kosovske institucije da učine sve u okviru svojih nadležnosti i obezbede poštovanje i sprovođenje odredbi Briselskog sporazuma.

Podsetili su da je ovaj sporazum ratifikovan u Skupštini Kosova kao međunarodni sporazum, te da je kao takav, po Ustavu Kosova, iznad Zakona na Kosovu.

Takođe, su pozvali diplomatska predstavništva i međunarodne misije i organizacije na Kosovu, a posebno Kancelariju EU i EULEX – da u okviru svog mandata utiču na doslednu primenu sporazuma Beograda i Prištine.

„Na kraju, ističemo važnost poštovanja i primene postignutih sporazuma jer suprotno delanje može narušiti sav napredak koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine. Očekujemo od svih relevantnih institucija i organizacija da se uključe u rešavanje ovakvih situacija“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje sedam organizacija civilnog društva.

Saopštenje potpisuju Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), InTER, Centar za mir i toleranciju (CPT), Gračanicaonline, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan (INSI Zvečan), CSD Gračanica i Društveno edukativna istraživačka inicijativa Zvečan (DEI)

Podsetimo, Apelacioni sud u Prištini potvrdio je juče presudu Osnovnog suda iz 2019. godine, kojom je poslanik Srpske liste, Ivan Todosijević, osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora.

Odluku ovog suda pratio je štrajk srpskih radnika Osnovnog suda iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, koji su odlučili da ne dođu na posao.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, kaže da je neprihvatljivo da sudije bojkotuju svoj posao i zatražila je od Sudskog saveta da reaguje.

Sudski savet je potom u svojoj reakciji kazao da pažljivo prati situaciju u mitrovičkom sudu.

Odluka Apelacionog suda je, međutim, naišla na osudu nekoliko organizacija srpskog civilnog društva na Kosovu, ali i Eparhije raško-prizrenske, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Kancelarije za KiM, predsednika parlamenta Srbije, Ivice Dačića i Srpske liste.

Više o tome u posebnoj vesti:

Hadžiu: SSK da preduzme mere protiv sudija na Severu koji štrajkuju

Sudski savet Kosova: Pažljivo pratimo situaciju u Osnovnom sudu u Mitrovici

Vučić: Todosijeviću prekršeno pravo na mišljenje, pozivam Evropljane da reaguju

Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.