Sudski savet Kosova: Pažljivo pratimo situaciju u Osnovnom sudu u Mitrovici

ssk sudski savet kosova
FOTO: Sudski savet Kosova

Sudski savet Kosova (SSK) potvrdio je da je dobio informaciju o tome da se sudije i pomoćno osoblje Osnovnog suda u Mitrovici, iz srpske zajednice, danas nisu pojavili na radnom mestu.

Poručili su da pažljivo prate događaje u ovom sudu.

„Savet se ozbiljno posvetio ovom pitanju i nadamo se da će se sudije i pomoćno osoblje vratiti na radno mesto“, precizirali su.

Da su srpski radnici Osnovnog suda na Severu Kosova iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića danas stupili u štrajk, potvrdio je prethodno za KoSSev i direktor NVO ACDC, Dušan Radaković.

On nije imao saznanja o tome da li će se i u narednim danima nastaviti sa štrajkom.

Štrajk je usledio nakon jučerašnje odluke Apelacionog suda u Prištini kojom je poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena dvogodišnja kazna zatvora.

Prema navodima prištinskih medija srpske sudije koje rade u sudovima južno od reke Ibar, takođe su proglasile bojkot zbog presude Apelacionog suda, preneo je IndeksOnline.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je, između ostalog kazao da je „Račak izmišljen“.

Odbrana Todosijevića se u međuvremenu žalila Apelacionom sudu, koji je, međutim, juče odlučio da odbije žalbu kao neosnovanu, čime je potvrdio da je prvostepeni sud ispravno postupio.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo Beograda. Kancelarija za KiM saopštila je da je njom prekršen Briselski sporazum o pravosuđu, ali i da je prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je danas ujedno rekao da je odlukom Apelacionog suda Todosijeviću brutalno i grubo prekršeno pravo na slobodno mišljenje i pravično suđenje, a što je dogovoreno u Briselu.

Kritike na račun Prištine uputila je i Srpska lista. Najavili su da će, usled novonastalih okolnosti, razmotriti da li će da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Pročitajte još:

Vučić: Todosijeviću prekršeno pravo na mišljenje, pozivam Evropljane da reaguju

Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.