Sudski savet Kosova: Zaposleni u sudu u Mitrovici nastavili sa radom

ssk sudski savet kosova
FOTO: Sudski savet Kosova

Sudije i pomoćno osoblje iz srpske zajednice nastavili su danas sa radom u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, saopštio je Sudski savet Kosova, navodeći da je o tome obavešten.

„Savet poziva sve sudije i pomoćno osoblje sudskog sistema da se angažuju u izvršavanju radnih zadataka, utvrđenih Ustavom, Zakonom i odgovarajućim podzakonskim aktima“, poručili su u kratkom saopštenju.

Podsetimo, srpski radnici Osnovnog suda iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića stupili su juče u štrajk, samo dan nakon što je Apelacioni sud u Prištini potvrdio dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, potom je poručila da je neprihvatljivo da sudije bojkotuju svoj posao i zatražila je od Sudskog saveta da reaguje.

Sudski savet je u svojoj reakciji kazao da pažljivo prati situaciju u mitrovičkom sudu.

Odluka Apelacionog suda je, međutim, naišla na osudu srpskih predstavnika, počev od srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM, preko predsednika parlamenta Srbije, Ivice Dačića, Srpske liste, do Eparhije Raško-prizrenske i nekoliko organizacija srpskog civilnog društva na Kosovu. Svi su oni poručili da je njome prekšen Briselski sporazum.

U međuvremenu je i portparol EU, Peter Stano, kazao da kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

„Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano“, izjavio je Stano za Tanjug.

Više o tome u posebnoj vesti:

Stano: Priština nije ispoštovala Briselski sporazum o pravosuđu u slučaju Todosijevića

Organizacije civilnog društva protestuju zbog presude Apelacionog suda protiv Todosijevića

Hadžiu: SSK da preduzme mere protiv sudija na Severu koji štrajkuju

Sudski savet Kosova: Pažljivo pratimo situaciju u Osnovnom sudu u Mitrovici

Vučić: Todosijeviću prekršeno pravo na mišljenje, pozivam Evropljane da reaguju

Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.