Vučić: Todosijeviću prekršeno pravo na mišljenje, pozivam Evropljane da reaguju

Vučić
FOTO: Printscreen/Tv Pink

„Brutalno i grubo mu je prekršeno pravo i na slobodno mišljenje, pravo i na pravično suđenje koje smo potpisali zajedno sa Albancima i Evropskom unijom u Briselu“, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povodom jučerašnje odluke Apelacionog suda u Prištini kojom je poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena dvogodišnja kazna zatvora.

Vučić je, putem video obraćanja na društvenoj mreži Instagram, rekao da je Todosijević osuđen „samo zato što je rekao istinu“.

„Istinu o Račku, istinu o svemu što se događalo srpskom narodu“.

„Osudile su ga albanske sudije, iako po Briselskom sporazumu morali su da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija. Brutalno i grubo je prekršeno pravo. Pravo i na slobodno mišljenje, pravo i na pravično suđenje, koje smo potpisali zajedno sa Albancima i Evropskom unijom u Briselu“, poručio je Vučić.

On je javno pozvao Evropljane i EU da pozovu Albance u Prištini i da im kažu da moraju da se pridržavaju onoga što su prihvatili.

„Pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da budu ujedinjeni i uz Ivana Todosijevića, baš kao što ćemo mi u centralnoj Srbiji biti uz njega, njegovu porodicu i celokupan srpski narod na Kosovu i Metohiji“, poručio je Vučić.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je, između ostalog kazao da je „Račak izmišljen“.

Odbrana Todosijevića se u međuvremenu žalila Apelacionom sudu, koji je, međutim, juče odlučio da odbije žalbu kao neosnovanu, čime je potvrdio da je prvostepeni sud ispravno postupio.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo Beograda i srpskih predstavnika na Kosovu.

Kancelarija za KiM saopštila je da je njom prekršen Briselski sporazum o pravosuđu, ali i da je prištinsko pravosuđe nanelo nesagledivu štetu procesu pomirenja na Kosovu i Metohiji.

Kritike na račun Prištine povodom odbijanja žalbe Todosijevića od strane Apelacionog suda, uputila je i Srpska lista. Najavili su da će, usled novonastalih okolnosti, razmotriti da li će da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.