Stano: Priština nije ispoštovala Briselski sporazum o pravosuđu u slučaju Todosijevića

Stano
Foto: Anadolu Agency

EU Peter Stano izjavio je danas da u slučaju Ivana Todosijevića, kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

„Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano“, izjavio je Stano za Tanjug.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je juče presudu Osnovnog suda iz 2019. godine, kojom je poslanik Srpske liste, Ivan Todosijević, osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora.

Odluku ovog suda pratio je štrajk srpskih radnika Osnovnog suda iz Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, koji su odlučili da ne dođu na posao.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, kaže da je neprihvatljivo da sudije bojkotuju svoj posao i zatražila je od Sudskog saveta da reaguje.

Sudski savet je potom u svojoj reakciji kazao da pažljivo prati situaciju u mitrovičkom sudu.

Odluka Apelacionog suda je, međutim, naišla na osudu srpskih predstavnika, počev od srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM, preko predsednika parlamenta Srbije Ivice Dačića, Srpske liste, do Eparhije Raško-prizrenske i nekoliko organizacija srpskog civilnog društva na Kosovu.

Oni listom ističu, ono što je i Tanjug uspeo da pribavi kao potvrdu od evropskog portparola – da je odlukom prekršen Briselski sporazum.

Više o tome u posebnoj vesti:

Organizacije civilnog društva protestuju zbog presude Apelacionog suda protiv Todosijevića

Hadžiu: SSK da preduzme mere protiv sudija na Severu koji štrajkuju

Sudski savet Kosova: Pažljivo pratimo situaciju u Osnovnom sudu u Mitrovici

Vučić: Todosijeviću prekršeno pravo na mišljenje, pozivam Evropljane da reaguju

Nakon presude Todosijeviću SL sa Vučićem razmatra o učešću na izborima; Petković: Odgovor će biti odlučan i snažan

Apelacioni sud potvrdio presudu Ivanu Todosijeviću

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.